Kina: Landet, hvor staten kan se alt

Det anslås, at der om to år vil være 300 millioner overvågningskameraer i Kina.

(Foto: Zhang Qunyi © DR Nyheder)

Jeg står foran en væg fyldt med skærme, der viser gader og veje, hvor biler, cyklister og forgængere er indrammet af smalle firkanter, mens computersystemet forsøger at finde frem til menneskers og maskiners identitet.

Skærmene på væggen beregner sandsynligheder. Ligninger, der skal konkludere hvem folk er - og om deres opførsel er god eller skidt.

Dette er ikke fremtidens Kina. Det er nutidens Kina, jeg har fået et glimt ind i.

For intet sted i verden er overvågning af en befolkning så tydelig som i verdens folkerigeste stat. Her går den teknologiske udvikling det muligt for det regerende kommunistparti at holde skarpt øje med den 1,4 milliarder store befolkning på måder, der for blot få år siden virkede utænkelige.

Overvågningskameraer er en almindelig del af bybilledet mange steder i Kina. (Foto: Zhang Qunyi © DR Nyheder)

Ansigtsgenkendelse vinder frem

Jeg er i byen Shenzhen i det sydlige Kina. Området er et af Kinas rigeste og hjemsted for nogle af landets største tech-giganter, heriblandt virksomheden Huawei. Virksomheden har indvilliget i at fremvise Safe City-programmet.

Et af overvågningssystemet vigtigste komponenter er kameraer i det offentlige rum, der er i stand til at genkende ansigter.

- Det hjælper myndighederne med at identificere personer, som de mener måske er ansvarlig for dårlige aktiviteter, forklarer Joe Kelly, der arbejder med international kommunikation for Huawei.

Se mere om programmet i videoen her:

- Systemet går i gennem lang tids videooptagelser for at matche personer på optagelser med ansigter i databasen. Når der er høj sandsynlighed for, at det er den samme person, giver systemet besked, siger Joe Kelly.

Safe City-programmet, der samkører overvågningsprogrammer med byers øvrige it-systemer, kan advare myndighederne om forsamlinger af mennesker, hvis der er trængsel i et område eller optræk til uroligheder.

Systemet gør det også nemmere at finde eftersøgte biler.

- Hvis der har været en ulykke, kan man sige,“at bilen var rød og nummerpladen indeholdt numrene 36, men jeg fik ikke alle cifrene.” Så kan systemet gå i gennem alle videooptagelser med røde biler med nummer 36, forklarer Joe Kelly.

Safe City-systemet er solgt til en række byer i og udenfor Kina, men Huawei ønsker ikke at fortælle hvilke.

Et eksempel på Huaweis Safe City ansigtsgenkendelsesfunktioner. (Foto: Zhang Qunyi © DR Nyheder)

Kina ønsker kontrol med befolkningen

I snart syv årtier er Kina blevet ledet af kommunistpartiet.

Øverst står præsidenten Xi Jinping, der i slutningen af 2017 ændrede forfatningen, så han potentielt set kan blive på posten resten af sit liv.

Xi kræver absolut loyalitet, og myndighederne spreder overvågningen overalt for tiden. Det anslås ifølge avisen The New York Times, at der vil være 300 millioner overvågningskameraer om to år.

Det er dog tydeligt, at de kinesiske myndigheder ikke kun bruger ny teknologi til at bekæmpe kriminalitet, men i lige så høj grad til at holde et vågent øje med befolkningen, så den ikke udfordrer magthaverne.

Digital overvågning af systemkritikere

For nogle kinesere er statens øjne allerede en fast del af hverdagen.

En af dem er He Depu, der i flere årtier har kæmpet for demokratiske reformer i Kina. I tyve år blev han overvåget af vagter, der fulgte ham overalt. Nu foregår overvågningen digitalt, forklarer han, da jeg møder ham i Beijing.

  • He Dupe har været i myndighedernes søgelys i årtier. (Foto: Zhang Qunyi © DR Nyheder)
  • He Duepe kan se kameraerne fra vinduet i sin lejlighed. (Foto: Zhang Qunyi © DR Nyheder)
1 / 2

- Nu forstår jeg, at de kan overvåge mig direkte gennem mobiltelefonen, computeren og deres kameraer, siger He Depu, og peger på kameraerne på den modsatte side af gaden, udenfor hans vinduer.

- Politibetjentene siger til mig, at kameraerne er sat op for at overvåge mig og min familie. De kan se mig hver dag. Jeg er så vred. Det er så urimeligt, siger He Depu.

Karakter af staten

Den primære overvågning foregår over mobiltelefoner, der fortæller myndighederne, hvor folk er, hvem de møder og hvad de mener.

Kinas største sociale medier, som Weibo og WeChat, samarbejder med staten og lader ordensmagten læse med, også i private beskeder.I de kommende år er det også statens plan, at alle indbyggere i Kina får en karakter af myndighederne.

Sociale medier fra Vesten som Facebook, Instagram, Twitter og Snapchat er blokeret, da de nægter myndighederne adgang til den personlige indbakke.

I de kommende år er det også statens plan, at alle indbyggere i Kina får en karakter af myndighederne. Bedømmelsen vil for eksempel afgøre om man kan få et pas, købe flybilletter eller tage et lån.

Det er stadig uklart præcist, hvad der fører til ens endelige karakter, men kritik af regeringen vil utvivlsom tælle ned, når programmet for alvor bliver rullet ud

Sådan ser SafeCitys bil-genkendelsesfunktion ud. (Foto: Zhang Qunyi © DR Nyheder)

Huawei: Leverer kun teknologi

Efter en halv times besøg i Huaweis præsentations-center, der demonstrerer Safe City-programmet begynder mit ansigt også at dukke op på skærmene og jeg bliver genkendt i forskellige af centrets systemer.

- Jeg tror, at mange mennesker i Danmark vil finde dette en smule skræmmende. Hvad siger du til det? spørger jeg Huaweis kommunikationsansatte Joe Kelly.

- Jeg kommer fra London. Mine børn bor i London, hvor der har været terroranslag og -angreb i de senere år. Vi har set det samme i Paris. Selvfølgelig er privatliv en bekymring, men det er min families sikkerhed også, siger Joe Kelly.

Hvad vil du sige til folk, der er bekymret for overvågning? Folk, der ikke ønsker kameraer i gaden?

- Huawei leverer teknologi. Vi styrer den ikke. Det er noget byer og myndigheder gør. Vi sælger løsninger. Hvert land har forskellig politik, love og regler. Teknologien kan tilpasses så den passer til lokal lovgivning, siger Joe Kelly fra Huawei.

Se meget mere om Kinas overvågning af befolkningen i 21Søndag på DR1 klokken 21 i aften.