Kina lukker ned for millionby for at inddæmme coronavirus

Myndighederne suspenderer den offentlige transport i Wuhan i forbindelse med årets største rejsedage.

Flere end 500 bekræftede tilfælde og 17 omkomne.

Det er ifølge de kinesiske myndigheder status på det dødbringende coronavirus, der den seneste tid har spredt sig fra den kinesiske millionby Wuhan.

Nu prøver byen, der har 11 millioner indbyggere, at inddæmme virusset, der har skabt frygt for en gentagelse af SARS-epidemien i 2003.

Byens indbyggere må ikke forlade Wuhan, hvor der midlertidigt er lukket ned for busser, metro og færger, beretter det statslige medie People's Daily, der skriver, at lufthavnen og togstationer også vil være lukket.

Den travleste tid på året

Den midlertidige nedlukning kommer op til det kinesiske nytår. Det er ikke bare en vigtig højtid i Kina - det sætter også gang i verdens største menneskevandring.

  • De kinesiske tog er som regel fyldt til bristepunktet op til kinesisk nytår. På dette tog fra Shanghai til Wuhan er der dog masser af plads, efter besøgende er blevet bedt om at holde sig fra byen. (Foto: Hector retamal © Scanpix)
  • Frygten for coronavirusset har sat skub i efterspørgslen på ansigtsmasker. (Foto: STRINGER © Scanpix)
  • Flere lufthavne er begyndt at screene passagerer, der ankommer fra den kinesiske provins, hvor udbruddet begyndte. Herunder Narita-lufthavnen i Japan. (Foto: CHARLY TRIBALLEAU © Scanpix)
  • Kinesisk nytår er ensbetydende med verdens største rejsedage. Her ses menneskemængden på togstationen Hongqiao i Shanghai i mandags. (Foto: Hector retamal © Scanpix)
  • Kinesisk nytår falder i år den 25. januar. (Foto: Nóel Celis © Scanpix)
1 / 5

Sidste år forventede de kinesiske myndigheder, at der i løbet af den 40 dage lange højtid ville blive gennemført tre milliarder rejser, i forbindelse med at omkring 400 millioner kinesere rejste tilbage til hjemstavnen.

De mange rejser i højtiden er baggrunden for, at myndighederne har lukket ned for transporten ud af Wuhan.

Her har man aflyst en række begivenheder i anledning af det kinesiske nytår for at undgå spredning af virusset. Desuden er et populært tempel, som sidste år tiltrak 700.000 turister, lukket, skriver nyhedsbureauet AFP.

Natten til onsdag dansk tid blev det første sygdomstilfælde bekræftet i spillebyen Macau, mens millionbyen Hongkong i går også offentliggjorde opdagelsen af to tilfælde.

Derudover er der også bekræftet tilfælde i blandt andet Thailand, Sydkorea og USA.

Verdenssundhedsorganisationen WHO holdt i aftes hastemøde om det dødbringende virus. Men efter hastemødet besluttede organisationen at udskyde at tage stilling til, om virusset fra Wuhan udgør en international sundhedskrise.

Det er "en kompleks situation under udvikling", lød det. Derfor mødes komitéen, der består af 16 eksperter, igen i dag for at tage en endelig beslutning.

FacebookTwitter