Kina måske træt af Nordkorea

Kina er måske alligevel ikke så venligt stemt over for Nordkorea, sådan som det fremstår officielt.

Kinas udenrigsminister Yang Jiechi under et besøg hos en mut nordkoreansk leder Kim Jong-il i sommer. (Foto: AFP © Scanpix)

Kina er måske alligevel ikke så venligt stemt over for Nordkorea, sådan som det fremstår officielt. Ifølge de amerikanske dokumenter, som netop er blevet offentliggjort af Wikileaks, skal Kina være klar til at opgive sin støtte til Nordkorea. Dokumenterne viser også, at højtstående kinesiske embedsmænd betragter Nordkorea som et forkælet barn.

Global trussel

Afsløringerne fra Wikileaks viser, at de kinesiske diplomater tilsyneladende har lige så lidt viden om, hvad der foregår i det indelukkede Nordkorea, som vestlige diplomater.

Og kineserne er trætte af den ustabilitet, som Nordkorea forårsager. En kinesisk ambassadør skal ifølge sin amerikanske kollega have sagt, at Nordkoreas atomvåbenprogram er en trussel mod den globale sikkerhed.

Koreansk genforening

Ifølge de lækkede dokumenter er Kina villig til at lade de to Koreaer blive genforenet - det vil i praksis betyde, at Sydkorea overtager Nordkorea.

Derfor har Sydkorea forsikret Kina om, at kinesiske firmaer vil få deres del af kagen, når det gælder de råstoffer, der findes i Nordkorea.

Det fremgår af indberetninger fra amerikanske diplomater - baseret på samtaler med kinesiske og sydkoreanske diplomater.

Forsøger at mægle

Indtil videre spiller Kina dog en vigtig rolle i forsøget på at nedtone de aktuelle spændinger mellem Nord- og Sydkorea efter det nordkoreanske bombardement af en sydkoreansk ø for en uge siden.

En højtstående kinesisk delegation er i dag rejst til Nordkorea.

Samtidig har Nordkorea meddelt, at det har sat fuld tryk på sin produktion af beriget uran, men kun til fredelige formål, lyde forsikringen.

Facebook
Twitter