Kina og Rusland danner fælles front mod USA i omstridt Sydkinesisk Hav

Russiske og kinesiske krigsskibe tager i dag hul på flådeøvelser i Det Sydkinesiske Hav. Det handler om at sende et signal til USA, vurderer eksperter.

Kinas præsident Xi Jinping trykker hånd med Ruslands præsident Vladimir Putin ved det netop overståede G20-topmøde i den kinesiske by Hangzhou. (Foto: © damir Sagolj, Scanpix)

De russiske militærfolk fik en varm kinesisk velkomst med kanonsalutter, tamburkorps og børn med blomster, da deres krigsskibe i dag lagde til ud for den sydkinesiske Guangdong-provins for at tage hul på otte dages militærøvelser sammen med Kina i Det Sydkinesiske Hav.

De tætte militære bånd handler om at sende et stærkt signal til USA, vurderer Andreas Bøje Forsby, forsker i kinesisk sikkerhedspolitik hos Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

Kina og Rusland har holdt fælles årlige militærøvelser fem gange før – blandt andet i Middelhavet - men det er første gang, at parterne gør det i Det Sydkinesiske Hav.

- For kineserne er det et signal til USA om, at de skal holde sig væk fra Det Sydkinesiske Hav. De siger til USA, at det er deres område, forklarer han.

Højspændt tid i Det Sydkinesiske Hav

Øvelserne kommer nemlig på et tidspunkt, hvor situationen i det omstridte hav er højspændt.

Tilbage i juli måned afgjorde en international voldgiftsdomstol i Haag, at Kina ikke har historisk ret til de områder af havet, som Kina ellers gør krav på, og hvor Kina har bygget flere kunstige øer og militærinstallationer.

Kina har siden nægtet at anerkende dommen, som Kina anser for at være USA's forsøg på at inddæmme den kinesiske indflydelse i regionen, hvor Kina ligger i strid med flere af sine nabolande om ejerskabet til havet.

- Kina har herefter haft et behov for at markere, at man stadig er en aktør i havet, og at man har legitime interesser her, forklarer Andreas Bøje Forsby.

Og for Kina er Rusland en oplagt alliancepartner.

Rusland og Kina har i de seneste år koordineret deres sikkerhedspolitiske linje og har adskillige gange stået sammen i FN’s Sikkerhedsråd for at gå imod vestlige resolutioner.

- Det er et broderskab mellem to parter, der af Vesten bliver presset ud i periferien af det internationale samfund, siger Andreas Bøje Forsby.

Risikabelt for Rusland

Men det er ikke uproblematisk for Rusland at blande sig i en så højspændt konflikt.

Det vurderer Ruslands-ekspert Flemming Splidsboel fra Dansk Institut for Internationale Studier:

- Rusland risikerer at blive trukket ind i konflikt, som de ikke ønsker at have en aktie i. Vi har tidligere set, at russerne har tøvet med at acceptere de militære øvelsesscenarier, som er blevet fremlagt fra kinesisk side.

Han ser den russiske medvirken som et tegn på, at Rusland ønsker at markere sig mere på internationale scene.

- Man styrker det militære samarbejde med Kina. Samtidig markerer Rusland ved at stille sin stillehavsflåde til rådighed, at man er tilstede og har sine egne interesser, siger Flemming Splidsboel.

Begge eksperter vurderer, at der vil komme flere lignende øvelser i fremtiden, hvor Rusland og Kina markerer deres strategiske sikkerhedspolitiske fællesskab.

- Rusland og Kina viser, at de er klar til at sætte ind med militær kapacitet, hvis det bliver nødvendigt, siger Andreas Bøje Forsby.

Han advarer samtidig mod at overdramatisere øvelserne i det hav, hvor også de andre lande i regionen samt USA jævnligt holder deres egne militærøvelser.