Kina og USA rasler med sablerne: Taiwan risikerer at blive en brik i stormagtsspillet

Set fra Beijing giver USA's fremfærd mod Kina anledning til bekymring, vurderer forsker.

Fronterne er trukket op mellem Kina og USA, der ikke virker villige til at finde mange løsninger på deres uoverenstemmelser. Her ses Donald Trump og Xi Jinping under et møde i Beijing i 2017. (Foto: © damir Sagolj, Scanpix)

Hertil og ikke længere.

Sådan kan man vel bedst beskrive det budskab, den kinessiske forsvarsminister, Wei Fengh, sendte fra podiet ved en stor forsvarskonference i Singapore lørdag.

Buskabet var rettet mod USA og var ikke til at tage fejl af: Hold jer ude af spørgsmålet om Taiwan.

Og den kinesiske forsvarsminister har brug for at melde klart ud, for amerikanernes fremfærd mod Kina er i øjeblikket - i hvert fald set fra Beijing - ganske bekymrende.

USA's forsvarsminister Patrick Shanahan (tv.) og Kinas forsvarsminister Wei Fenghe tegnede fronterne op ved en konference i Singapore i weekenden. (Foto: © IDREES ALI, Scanpix)

Sådan lyder det fra lektor ved Forsvarsakademiet, Camilla Nørup Sørensen, med speciale i Kina og Taiwan.

- Det skal ses i konteksten af, at relationen mellem Kina og USA for tiden er nedadgående på nærmest alle områder, og at Taiwan for kineserne er kerneinteresse nummer et. For Kina har Taiwan og spørgsmålet om øens status været det vigtigste punkt i relationen til USA siden 1979, siger hun og henviser til dengang, de officielle diplomatiske relationer blev etableret mellem USA og Kina.

Etableringen af diplomatiske relationer mellem USA og Kina baserede sig blandt andet på den amerikanske anerkendelse af det såkaldte et-Kina princip; at der er et Kina, og at Kina betragter Taiwan som en del af det.

- Amerikanerne har holdt sig til det princip, men med Trump-administrationen er der tegn på, at de enten ikke forstår eller ikke længere er villige til at holde sig til de aftaler, siger hun.

Kina: Klar til militær handling

Den kinesiske forsvarsminister understregede i går, at man i Kina står klar med et militært svar, hvis andre lande forsøger at gøre sig gældende i spørgsmålet om Taiwan.

Ved samme konference lagde USA's fungerende forsvarsminister, Patrick Shanahan, dog ikke skjul på, at USA er færdig med at gå på listefødder, når det gælder svar på Kinas ageren i regionen.

USA's nationale sikkerhedsrådgiver mødtes i sidste uge med sin kollega fra Taiwan, David Lee - et møde, der ikke har fundet sted på samme niveau siden 1979. (Foto: © MICHELLE MCLOUGHLIN, Scanpix)

Og den skærpede retorik giver også anledning til bekymring, mener Camilla Nørup Sørensen.

- Bekymringen for, at Trump ikke lader til at føle sig bundet af de aftaler, som er lavet mellem USA og Kina gennem tiden, har været på vej et stykke tid, siger hun og fremhæver timingen:

- Det kommer på samme tid som handelskrigen, der er gået i hårdknude. Og USA's kampagne mod Huawei, som er et led i at undgå, at kineserne bliver førende på teknologiområdet - et område, der er vigtigt i forhold til stormagtskonkurrencen. Så det er flere ting på en gang, og fra Beijing ser det truende ud.

I forrige uge sejlede flere skibe fra den amerikanske flåde gennem det strategisk vigtige Taiwanstræde, der deler øen fra Kina. Amerikanerne betragter det som internationalt farvand, mens kineserne ser den amerikanske tilstedeværelse som en provokation.

Og Taiwan kan ses som en arena, hvor konflikten mellem USA og Kina udspiller sig, lyder det fra senior fellow ved Hudson Institute i Washington, Liselotte Odgaard.

- Amerikanerne anerkender jo ikke Taiwan, men det kommer tættere på, når man omgås og holder møder med deres øverste politiske medarbejder, og det provokerer kineserne, siger hun.

I sidste uge mødtes USA’s nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, med sin kollega fra Taiwan, David Lee. Det er første gang i flere årtier, at et diplomatisk møde på så højt plan har fundet sted mellem landene.

Risikerer at blive brik i et stormagtsspil

Selvom et uafhængigt Taiwan er en grænse, der for Beijing ikke må overtrædes, er et presset Kina ikke interesseret i at rasle for meget med sablen, for man vil helst undgå at give Trump-administrationen mere ammunition til at sikre USA opbakning fra de andre lande i regionen, siger Camilla Nørup Sørensen.

- Taiwan kan risikere at blive en brik i et stormagtsspil, og her er et vigtigt spørgsmål om, hvorvidt USA reelt set er villig til at indgå i en militærkonflikt med Kina over Taiwan, siger hun og tilføjer:

- Det lader til, at Trump undervurderer vigtigheden af Taiwan for kineserne og den kinesiske beslutsomhed og alvor bag deres advarsler om at støtte taiwanesisk uafhængighed, og derfor har forsvarsminister Wei formentlig set sig nødsaget til at melde så håndfast ud, som han gjorde i weekenden.

USA ønsker styrket forhold til Taiwan

Det amerikanske forsvarsministerium udsendte i går dets nye strategi for regionen.

Heri understreges betydningen af støtten og et styrket forhold til Taiwan, der beskrives som værende under stadig større pres fra Kina.

- Strategien lader til at være entydigt vendt mod Kina - og kun baseret på mlitære redskaber. Når det gælder Kina, bliver alt til et sikkerhedspolitisk spørgsmål for Trump-administrationen. Det siger også lidt om strategien, at den kommer fra det amerikanske forsvarsministerium og ikke udenrigsministerium, siger Camilla Nørup Sørensen.

Det er dog ikke kun landene i regionen, som risikerer at blive ramt, når fronterne mellem de to lande nu er trukket skarpt op, påpeger Liselotte Odgaard, der selv deltog i konferencen i Singapore.

- Der bliver lagt stigende pres på mindre stater til at vælge side, siger hun og nævner Huawei som eksempel.

- Amerikanerne har gjort deres position klart, og Kina har lagt op til ret voldsomme sanktioner mod de lande, der blokerer Huawei, siger hun.

I sidste ende vil de mindre lande søge væk fra USA og Kina og finde andre partnerskaber også sikkerhedspolitisk, påpeger forskeren.

Du kan høre mere om handelskrigen mellem USA og Kina i "Verden ifølge Gram" med DR's internationale korrespondent, Steffen Gram, herunder:

0:00