Kina og USA underskriver klimaaftale med 175 lande

175 lande tager stort skridt hen imod at indfri klimaløfter. Et historisk øjeblik, siger Ban Ki-moon.

Den franske præsident Francois Hollande og FN's generalsekretær, Ban Ki-moon. (Foto: © Brendan MCDermid, Scanpix)

De to lande i verden, der udleder den største mængde klimaskadelige drivhusgasser - Kina og USA - var blandt de mange lande, der i dag underskrev klimaaftalen fra Paris under en ceremoni i FN.

Regeringerne i Beijing og Washington har lovet at godkende aftalen formelt inden årets udgang.

Ledere fra 175 lande var samlet i FN's hovedkvarter i New York for at underskrive aftalen, oplyser verdensorganisationen. Det er det største antal ledere nogensinde, der på samme dag underskriver en international aftale.

- Dette er et historisk øjeblik, sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, ved den officielle åbning af mødet.

16 lande ventedes at meddele FN, at de allerede har ratificeret (godkendt) aftalen, men i mange andre lande skal aftalen godkendes af parlamenterne.

Klimaaftalen træder i kraft, når den er ratificeret af mindst 55 lande, som tilsammen udleder over 55 procent af de menneskeskabte drivhusgasser. En ratifikation sker typisk, når et flertal i en parlamentarisk forsamling har godkendt aftalen.

Tilsammen er Kina og USA ansvarlige for 38 procent af de globale udledninger.

- USA ser frem til formelt at tiltræde aftalen i år, sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der underskrev aftalen med sit barnebarn på armen.

Kinas vicepremierminister, Zhang Gaoli, lover, at Kina "afslutter de hjemlige retlige procedurer for tiltrædelse" inden G20-mødet i Kina i september.

/ritzau/Reuters