Tema Nordkoreas missiltrussel

Kina om spirende storkonflikt: Sydkorea og USA bør standse alle øvelser

Til gengæld skal Nordkorea suspendere flere missiltest, siger Kinas udenrigsminister.

Nordkoreas affyring af fire missiler - angiveligt ballistiske - har fået krisen til at blusse op på den koreanske halvø. (Foto: Str © Scanpix)

Krisen spidser til mellem Nordkorea på den ene side og nabolandet Sydkorea, stormagten USA og det meste af det internationale samfund på den anden.

På et årligt møde i Kinas parlament advarer den kinesiske udenrigsminister, Wang Yo, nu om, at verdenssamfundet risikerer en militær konfrontation, hvis der ikke hurtigt bliver taget flere forholdsregler.

Ifølge BBC opfordrer han Nordkorea til straks at suspendere alle missil- og nukleare test. Til gengæld vil han sikre, at Sydkorea og USA ikke afholder militærøvelser, som kan være med til at opildne Nordkorea.

- Er de to parter klar til en direkte militær konfrontation?, spurgte han retorisk, hvor han sammenligner konflikten med to accelererende tog, som kommer kørende mod hinanden, og hvor ingen ønsker at trykke på bremsen.

Et mere alvorligt trusselsbillede

Udenrigsministerens opfordring kommer, efter at Nordkorea har foretaget flere missiltest den seneste tid. Den seneste blev foretaget i mandags, hvor de testaffyrede fire missiler - angiveligt ballistiske - hvoraf tre landede i japansk farvand.

Nordkorea har forklaret, at testene er et modsvar på, at Sydkorea og USA den 1. marts begyndte på en større militær øvelse.

Er de to parter klar til en direkte militær konfrontation?

Kinas Udenrigsminister Wang Yo

Nordkoreas missilaffyring var dog en overtrædelse af internationale sanktioner, og fik den amerikanske præsident, Donald Trump, til at meddele, at det er et helt nyt og mere alvorligt trusselsbillede i regionen.

Samtidig har USA fremskyndet deres planer for at beskytte Sydkorea med et missilskjold.

Planerne har været undervejs siden juli sidste år, og missilskjoldet THAAD, der er en forkortelse for Terminal High Altitude Area Defense, skal kunne nedskyde kort- og mellemdistancemissiler, der har en rækkevidde på op til 6.000 kilometer.

Netop missilskjoldet er en stor fejl ifølge Kina, da det vil ødelægge sikkerhedsbalancen i regionen. USA har dog forsikret Kina, at det ikke skal ses som en provokation, men udelukkende en foranstaltning mod truslen fra Nordkorea.

Hastemøde i FN's Sikkerhedsråd

Den regionale krise har også fået flere internationale ledere til at fordømme Nordkorea, og både Japan og USA har anmodet om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd for at drøfte, hvordan krisen kan løses.

Nordkorea skriver i et brev til FN, at Sydkorea og USA's ageren i regionen er en åbenlys provokation:

- Som en konsekvens deraf er situationen på den koreanske halvø igen på randen af en atomkrig, skriver Ja Song Nam, der er landets ambassadør i FN, ifølge The Guardian.