Kina oplever det største kursfald i syv år

På under en måned er aktierne i Kina faldet omkring 30 procent i værdi.

Aktiekurserne er steget voldsomt i Kina det seneste år, og nu har aktierne på tre uger mistet 30 procent af deres værdi. (Foto: Str © Scanpix)

De panikagtige tilstande på det kinesiske aktiemarked ser ikke ud til at stoppe, selv om myndighederne ad flere omgange har forsøgt sig med tiltag, der skal lægge en dæmper på investorernes massive salg af aktier.

Ved dagens åbning er det toneangivende Shanghai-indeks faldet i underkanten af syv procent. Også aktierne i Shenzhen-indekset tager et dyk i samme størrelsesorden ved åbningen af markedet.

På under en måned er de kinesiske aktier ifølge Reuters faldet 30 procent i værdi, og iagttagere spekulerer i, at det kan medføre en yderligere opbremsning af den i forvejen stagnerende vækst i Kina.

Tiltag har ikke hjulpet

Myndighederne har iværksat flere forskellige tiltag, der skal forhindre yderligere kursfald, men hidtil uden den store effekt.

Heller ikke en rentenedsættelse i juni eller lavere handelsgebyrer har kunnet sætte fut i aktiemarkedet igen.

Et af de seneste tiltag i rækken går ud på, at forsikringsselskaber får lov til at investere flere af deres aktiver i aktier.

Mange virksomheder er suspenderet fra handlen

Den voldsomme nedtur betyder, at mindst 1.249 selskabers aktier er blevet suspenderet fra handlen, skriver Bloomberg News. Tilsammen udgør de 43 procent af alle børsnoterede virksomheder.

- Med så mange selskaber med handlen suspenderet vil det skade likviditeten i markedet og få risikoen til at samle sig om resten af selskaberne, der fortsat kan handles, siger analytiker Li Daxiao fra Yingda Securities til nyhedsbureauet AFP.

Mistanke om manipulation undersøges

De kinesiske myndigheder har tidligere i juli offentliggjort, at de vil undersøge, om der bliver manipuleret med markedet.

Ifølge avisen China Daily retter mistanken sig mod investorer, der har spekuleret i faldende aktiekurser via såkaldt shortselling. Det foregår ved at låne en aktie, sælge den, satse på at købe den igen til en lavere pris og aflevere den tilbage.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk