Kina: Ordkrigen mellem USA og Nordkorea er blevet for farlig

Lederne af de to nationer er nødt til at skrue ned for retorikken, lyder det fra den kinesiske FN-ambassadør.

USA fløj to militærfly i weekenden tættere på nordkoreansk territorium end nogen amerikanske fly har været i dette århundreder, og det opfatter Nordkorea som en krigserklæring. (© Scanpix)

Krigen på hårde ord mellem Nordkorea og USA er taget til i løbet af de seneste måneder.

I weekenden blev der dog sat handling bag nogle af de amerikanske ord, da USA sendte et bombefly og et kampfly på vingerne øst for Nordkoreas luftrum.

Søndag fulgte Donald Trump så op med et tweet, hvor han skrev, at hvis den nordkoreanske udenrigsminister har de samme tanker som Kim Jong-Un, så vil de ikke findes ret meget længere.

Og den udvikling har Nordkorea ikke taget let på. Faktisk har styret i landets hovedstad, Pyongyang, set de amerikanske krigsfly som en decideret krigserklæring.

- Siden USA har erklæret krig mod vores land, forbeholder vi os enhver ret til at komme med et modsvar - også at skyde USA's bombefly ned, selv når de ikke befinder sig i i nordkoreansk luftrum, sagde den nordkoreanske udenrigsminister Ri Yong Ho, tidligere i dag.

Retorikken mellem de to nationers statsoverhoveder er kun blevet hårdere og hårdere, som sommer er blevet til efterår. Nu er det blevet for meget for Nordkoreas nabo, Kina.

- Vi vil have, at tingene køler ned. Det er ved at blive for farligt, og det er ikke i nogens interesse, siger den kinesiske FN-ambassadør, Liu Jieyi, til nyhedsbureauet Reuters.

- Vi håber virkelig, at USA og Nordkorea vil få øjnene op for, at forhandlinger er den eneste løsning på atomproblemet på den koreanske halvø. Alternativet er en katastrofe, understreger han.

Gal mand på selvmordsmission

Nordkorea har i løbet af sommeren truet med at angribe amerikansk territorium i Stillehavet og på fastlandet.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har også sendt adskillige trusler afsted mod styret i Pyongyang.

Senest var det under FN's generalforsamling i sidste uge, hvor han truede med at udslette Nordkorea fuldstændig, hvor han kaldte den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, for "en gal mand på en selvmordsmission".

Som reaktion på den kommentar sendte Kim Jong-un endnu en verbal bredside afsted mod det amerikanske statsoverhoved, hvor han kaldte præsidenten for "en mentalt forstyrret, senil olding".

Og i en sjælden tv-tale på nordkoreansk tv i fredags lovede den nordkoreanske diktator at tæmme USA's præsident med bål og brand.

"Alternativet er en katastrofe"

Det er i kølvandet på de seneste ugers kommentarer, at USA i weekenden valgte at sende to militærfly tættere på Nordkoreas luftrum, end noget amerikansk kamp- eller bombefly har været i dette århundrede. Ifølge Dana White, talskvinde for det amerikanske forsvarministerium, blev flyene sendt af sted for at vise, "hvor alvorligt USA ser på Nordkoreas hensynsløse opførsel".

Men de mange verbale øretæver, de to statsoverhoveder sender til hinanden, er altså ikke vejen frem til en løsning på konflikten mellem de to lande, mener Kina.

FN's generalsekretær, António Guterres, advarer ligeledes mod, at den skarpe retorik mod Nordkorea kan lede til misforståelser. Han siger samtidig, at den eneste løsning er politisk.

Ifølge Det Hvide Hus har de to krigsfly intet med en krigserklæring at gøre, lyder det fra Det Hvide Hus.

- Vi har ikke erklæret krig mod Nordkorea. Ærlig talt, så er antydningen af det absurd, siger talsmand for Det Hvide Hus, Sarah Huckabee Sanders, ifølge Reuters.

Atomprogram i rivende udvikling

Udviklingen af Nordkoreas atomvåbenprogram har taget alvorlig fart i løbet af det sidste halve år, og styret i Pyongyang lægger da heller ikke skjul på, at det stadig forsøger at markere Nordkorea som en atommagt.

I juli gennemførte styret den første succesfulde testaffyring af et såkaldt interkontinetalt ballistisk missil - altså et missil med så stor rækkevidde, at det kan nå på tværs af kontinenter.

Testaffyringen blev fulgt op med endnu en af slagsen et par uger senere, og ifølge styret kan missilerne nå til det amerikanske fastland.

Men det er ikke kun missilerne, der har fået større rækkevidde. Nordkorea hævder at have udviklet atomsprænghoveder, der kan monteres de interkontinentale ballistiske missiler, og i begyndelsen af september blev landet på den koreanske halvø rystet af et jordskælv udløst af en prøvesprængning af en brintbombe.

Det er ikke 14 dage siden, at Nordkorea for anden gang på blot to uger har affyret et missil henover Japans nordlige hovedø, Hokkaido.

Sanktioner for at stoppe våbenprogram

FN's sikkerhedsråd har over flere omgange indført nye sanktioner mod styret i Pyongyang, der skal ramme landet på pengepungen og dermed forhindre Nordkorea i at tjene penge til udviklingen af atomvåbenprogrammet.

De seneste sanktioner i FN-regi blev vedtaget den 12. september og betyder, at der er indført en begrænsning på Nordkoreas import af råolie.

Desuden er der indført totalforbud mod at importere tekstiler fra Nordkorea, og alle lande forbydes også at udstede nye arbejdstilladelser til nordkoreanske gæstearbejdere.

- Det er uden sammenligning de hårdeste tiltag, der nogensinde er pålagt Nordkorea, sagde USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, efter præsentationen af sanktionerne.

I sidste uge underskrev Donald Trump et præsidentielt dekret, der også skal ramme Nordkorea på pengepungen ved at give USA muligheder for at sanktionere personer, virksomheder og banker, der finansierer og understøtter handel med Nordkorea.

Det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, advarer igen i dag Nordkorea om at stoppe provokationerne mod USA.

- Hvis Nordkorea ikke stopper sine provokerende handlinger, vil vi sørge for at præsentere præsidenten for muligheder for, hvordan han kan håndtere Nordkorea, siger oberst Robert Manning, talsmand for Pentagon.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk