Kina ramt af heftigste regnskyl i mere end 60 år

Mindst 25 personer er omkommet i Kinas Henan-provins, der har fået massive mængder regn på ganske få dage.

Forestil dig, at du efter bare en time i regnvejret har fødderne dækket af vand, der går op til godt over anklerne - helt præcist mere end 20 centimeter op.

Det er bare ét eksempel på den massive mængde regn, der er faldet i området omkring den kinesiske by Zhengzhou, hvor der i tidsrummet fra klokken 16 tirsdag eftermiddag og en time frem faldt hele 201,9 millimeter regn.

Så meget regn er der ikke faldet på så kort tid før, og vi skal helt tilbage til 1975 for at finde et tilfælde, der bare minder om, oplyser det Nationale Meteorologiske Center (NMC) i Kina.

Til sammenligning taler vi herhjemme om skybrud, når der falder mindst 15 millimeter regn inden for 30 minutter.

  • Infrastrukturen er blevet ramt flere steder i Henan-provinsen. Her er det ved landsbyen Gongyi, hvor en bro er brækket over. (Foto: CHINA DAILY)
  • Særligt storbyen Zhengzhou er blevet hårdt ramt af de voldsomme mængder regn. Her ved indgangen til en tunnel, hvor biler har samlet sig i bunker i vandmængderne. (Foto: Nóel Celis © AFP or licensors)
  • Mange veje er forsvundet og dækket af vand, og så må man gribe til alternative måder at transportere sig rundt på i Zhengzhou. (Foto: ALY SONG)
  • Redningsarbejdere i færd med at få folk ud af deres strandede biler i Zhengzhou. (Foto: ALY SONG)
1 / 4

Mindst 25 mennesker har mistet livet, efter at den mest voldsomme regn i årtier har ramt det centrale Kina - og særligt Henan-provinsen og storbyen Zhengzhou, hvor tusindvis af indbyggere er blevet evakueret.

På tværs af provinsen er vandet brudt gennem dæmninger, flere byer er blevet lammet af det grumsede, brune vand, som har oversvømmet veje, gader og trængt ind i tog- og metrostationer, hvor indbyggere er blevet fanget af vandmasserne.

Tilbagevendende fænomen

Kinas præsident, Xi Jinping, har beskrevet situationen som "meget alvorlig" og krævet, at myndighedernes prioritet nu er at sikre indbyggernes sikkerhed.

Oversvømmelser i Kina i sommermånederne er dog ikke usædvanligt. Alligevel har meteorologer understreget, at man ikke har registreret så meget nedbør, siden man begyndte målinger for 60 år siden.

Helt bag på myndighederne er det da heller ikke kommet, forklarer DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Man vidste godt, det her ville blive voldsomt, men meteorologerne mente, at det faktisk ville være en anden by i samme provins, som ville blive ramt. De forsvarer sig nu med, at det er meget vanskeligt at forudsige, hvordan ekstremt vejr forløber, siger han og fortsætter:

- Kritikken er nu, at man bruger for få ressourcer på at forudse den type katastrofer i landområderne, og at man først og fremmest bruger ressourcerne i storbyerne på østkysten. Og det er kontroversielt i og med, at man udmærket kender til de her vejrfænomener, men at den her situationen gentager sig år efter år.

Her forsøger en mor med sit barn på armen at krydse en af de mange oversvømmede veje i storbyen Zhengzhou i Kinas Henan-provins. (Foto: Nóel Celis © AFP or licensors)

Han understreger, at Kina grundlæggende har et fint fungerende beredskab, men at udfordringen består i, at det voldsomme vejr rammer nye steder hele tiden og peger på, at det sidste år eksempelvis var Hubei-provinsen og byen Wuhan, der blev hårdt ramt.

Men hvad skyldes de massive mængder vand i Zhengzhou, der på bare få dage har fået nogenlunde samme mængde regn, som der gennemsnitligt falder på et helt år? Ifølge den nationale vejrtjeneste falder der i gennemsnit 641 millimeter vand om året i Zhengzhou, og det er der blevet målt alene på tre dage siden weekenden.

Ifølge Chen Tao, der er chefmeteorolog hos det Nationale Meteorologiske Center (NMC), er det sammenfald af flere faktorer.

Blandt andet peger han på tyfonen eller den tropiske cyklon In-Fa, der lige nu har kurs mod Taiwan, som en del af forklaringen, og store mængder varm og fugtig luft fra Det Kinesiske Hav, der er strømmet ind over området.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk