Kina rasler med sablen: Kampfly har krænket Taiwans luftrum 10 dage i træk

Kineserne sender et signal til Taiwan såvel som USA, vurderer DR's Asien-korrespondent.

Kinesiske kampfly har nærmet Taiwan adskillige gange på det seneste. (Foto: DADO RUVIC © Scanpix)

25 kinesiske militærfly krydsede i går Taiwans såkaldte defensive zone.

Ifølge myndighederne i Taiwan deltog blandt andet 18 kinesiske kampfly og fire bombefly i gårsdagens episode, der førte til, at Taiwan sendte kampfly på vingerne og aktiverede øens missilsystemer, rapporterer BBC.

Den seneste kinesiske krænkelse af Taiwans luftrum er den voldsomste af sin slags i et års tid og det tiende tilfælde på lige så mange dage, beretter nyhedsbureauet AFP.

Taiwan ligger 140 kilometer fra Kina og har 23 millioner indbyggere, som er spredt på et areal lidt større end Jylland. (© Maps4News)

Den seneste provokation kommer, efter den amerikanske udenrigsminister, Anthony Blinken, søndag udtrykte bekymring over Kinas "tiltagende aggressive handlinger" rettet mod øen, som kineserne gør krav på.

Blinken slog ifølge BBC fast, at USA er forpligtet til at sørge for, at Taiwan "kan forsvare sig selv", og at det ville være "en alvorlig fejl for nogen at forsøge at ændre status quo med tvang".

Så sent som i oktober godkendte det amerikanske udenrigsministerium et større våbensalg til en værdi af 26 milliarder kroner til Taiwan. Det inkluderede blandt andet 400 Harpoon-missiler, som skal kunne bruges mod en eventuel kinesisk invasionsstyrke.

Kina spiller med musklerne

Kina har grundlæggende skærpet kursen over for Taiwan i noget tid, påpeger DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

Han mener, at den seneste optrapning skal ses i lyset af weekendens udmelding fra Anthony Blinken.

- Der er et tiltagende anspændt forhold mellem ikke bare Kina og Taiwan, men også Kina og USA. Så det er helt åbenlyst, at Kina spiller med deres militære muskler, siger han.

Den kinesiske sabelraslen sender to signaler, lyder det fra korrespondenten.

- Det sender for det første et signal til Taiwan om, at man kan invadere dem når som helst. Og så sender det også et signal til amerikanerne om, at de godt kan tro om igen, hvis de tror, at de kan diktere, hvordan tingene foregår her i Asien, siger han.

- Budskabet er, at Taiwan er Kinas baghave, og det er et kinesisk anliggende, så det skal USA ikke blande sig i.

Det nærmede sig et diplomatisk skænderi for rullende kameraer, da Anthony Blinken i sidste måned mødtes med Kinas udenrigsminister, Wang Yi:

Muligheden for en kinesisk invasion spøger

Taiwan har gennem årene brugt store milliardbeløb på sit forsvar af frygt for en kinesisk invasion. Sidste år hævede man forsvarsbudgettet med 10 procent til 95 milliarder kroner.

Dengang opfordrede amerikanerne Taiwan til at sikre sig, at et kinesisk angreb "ikke ville ske uden store tab".

Trods Taiwans modstand er Kina relativt skråsikre på, at Taiwan bør være en del af folkerepublikken.

- Grundlæggende kan man sige, at de fleste kinesere er opdraget til, at Taiwan er en løsreven provins, som i kinesisk optik selvfølgelig skal tilbage til moderlandet på et tidspunkt, siger Philip Khokhar.

- Og Kina har aldrig afvist, at det kan ske ved en fysisk invasion, påpeger korrespondenten.

Taiwans militærstyrker udfører jævnligt øvelser, hvor de simulerer en kinesisk invasion af øen. (Foto: TYRONE SIU © Scanpix)

Han fortæller, at forestillingen om en invasion i flere årtier har været relativt hypotetisk. Men i de seneste år er det blevet helt åbenlyst i kinesiske medier, men også på politisk niveau, at det er en reel mulighed, at Kina en dag invaderer Taiwan.

- Og den mulighed er nok i virkeligheden rykket tættere på, siger han.

For det første var det relativt nemt at indlemme Hongkong i Kina igen, lyder det fra Philip Khokhar, der siger, at Hongkongs særstatus reelt set er afskaffet uden de store konsekvenser for Kina.

- Det, tror jeg, har givet blod på tanden hos flere kinesiske ledere, siger han.

- Og så må man også bare sige, at præsident Xi Jinping mange gange har sagt, at det er en bunden opgave for Kinas ledere at få Taiwan tilbage i folden. Og der er ikke længere tale om, at man vil vente 20, 30 eller 40 år. Fornemmelsen i Kina er, at det måske er inden for 10 år, at Taiwan skal tilbage.

Vietnam sender krigsskib til omstridt område

Det er ikke kun Taiwan, der føler sig ramt af Kinas optræden. Vietnam mener, at kinesernes aktivitet i Det Sydkinesiske Hav udgør "en seriøs krænkelse af Vietnams suverænitet".

Her drejer det sig ikke om luftrum, men derimod om over 200 kinesiske skibe nær de omstridte Spratlyøer, som både Kina, Vietnam og Filippinerne gør krav på.

Derfor har Vietnam valgt at sende et krigsskib til området, beretter blandt andet den britiske avis Express.

  • Spratlyøerne i Det Sydkinesiske Hav giver anledning til uenighed. (© Maps4News)
  • Flere lande er bekymrede over den store kinesiske tilstedeværelse ved Spratlyøerne omkring 300 kilometer vest for Filippinerne. Dette er et arkivfoto fra 2015. (Foto: Handout . © Scanpix)
  • På dette to uger gamle foto ses kinesiske skibe ligge for anker i området. (Foto: handout © Scanpix)
1 / 3

Ifølge nabolandene er der tale om kinesiske "militsskibe", der har slået sig ned i området, som ligger inden for Filippinernes økonomiske zone. Omvendt lyder meldingen fra den kinesiske ambassade i Filippinerne, at der blot er tale om fiskeskibe, der har søgt læ, rapporterer al Jazeera.

Kina gør krav på omkring 90 procent af Det Sydkinesiske Hav, hvilket Den Internationale Voldgiftsdomstol i Haag tidligere har underkendt. Området er central for handel, men menes også at gemme på store forekomster olie og gas.

Foruden Kina gør Malaysia, Vietnam, Filippinerne, Taiwan og Brunei også krav på dele af området.

FacebookTwitter