Kina sender bevæbnede soldater til Afrika

Kina har investeringer i Afrika, og i fremtiden vil de også militært sidde tungt på kontinentet. Derfor er 600 kinesiske elitesoldater på vej til Mali, hvor de skal teste, hvad Kina får ud af den militære tilstedeværelse på kontinentet. Det vidner om den nye verdensorden, siger Asienekspert.

Her ses soldater fra Nationalhæren, der patruljerer på Den Himmelske Fredsplads i Beijing. (Foto: © Christian Als, Scanpix Denmark)

Kinesiske elitesoldater fra den 16. hær i Folkets Befrielseshær indtager i disse uger Mali. Egentlig er de sendt til landet som en del af FN's fredsbevarende styrker i det uroprægede land, men som altid tænker Kina længere ud i fremtiden end bare denne konflikt. Det siger Asienekspert og journalist på Politiken, Flemming Ytzen.

- Afrika bliver mere og mere interessant, især i et økonomisk perspektiv, for Kina, og derfor har en interesse i at stabilisere området og på den måde være med til at sikre deres investeringer på kontinentet, siger han.

Kina har i de seneste tyve år deltaget i FN's fredsmissioner rundt omkring i verden - første gang i Cambodia. Det har givet pote for mastodonten i øst. I dag er Kina nemlig den største operatør i Cambodia. Det samme er planen i Afrika, hvor Kinas investeringer igennem de seneste fem til 10 år spiller godt sammen med den nye, militære strategi. Men de kan ikke bare gå ind med soldater selv, det er nødvendigt for dem at have det blå FN-flag med sig, forklarer Flemming Ytzen:

- Kina går ikke ind i Afrika, sådan som vestmagterne gjorde det for år tilbage, hvor de indsatte landtropper og afsatte præsidenter. Kina gør det under en legitimitetens flag, her er FN vigtig. Men vi skal lægge det i det, at Kina bygger kapacitet op, bygger erfaringer op i Afrika. Og de sender et signal til hele kontinentet, der siger, at de gerne vil stabilisere og blive ved med at være en magt i Afrika - også for at bidrage med stabilitet.

Og det er ifølge Flemming Ytzen en kærkommen udvikling:

- I den type verdensorden vi ser nu, der er mere asiatisk, der skal vi ikke beklage den udvikling, det er en gunstig udvikling, siger han.

Selv om det er tyve år siden, at Kina for første gang deltog i en international fredsmission, så er det første gang, at de sender deciderede kampsoldater ud i verden - her i første omgang for at kunne være med i direkte krigshandlinger med islamisterne i Mali. Det er et nyt nybrud fra Kinas side, ligesom det var, da de gik med ind i Cambodia for 20 år siden.

- Dengang var det kun ingeniørtropper. Det var så moderat, det kunne være. Det nye er, at vi nu får bevæbnede enheder, der er klar til at gå i krig. Det er et brud med kinesisk selvforståelse igennem årtier, og det vil vi se mere af i fremtiden, det er jeg overbevist om, siger Flemming Ytzen.

Kina bidrager internationalt set med rigtig mange soldater til FN - til gengæld betaler de meget lidt til FN. Men det vil ændre sig i de næste år, forventer Flemming Ytzen. Kinas økonomiske vækst og den voksende magt, landet har på den internationale scene, gør, at de vil bidrage med mere til FN-kassen.