Kina: Stjerneblogger med 38 millioner følgere har fået sin konto blokeret

En af Kinas mest åbenmundede mediepersonligheder i unåde efter kritik af præsident Xi Jinping.

Forretningsmanden Ren Zhiqiang. (Foto: ChinaFotoPress © 2013 ChinaFotoPress)

Den kinesiske regering gør, hvad den kan for at bevare kontrol med internettet i landet. Det er senest gået ud over den fremtrædende forretningsmand Ren Zhiqing, der er en af Kinas største stjerner på nettet.

Ren Zhiqiang havde 38 millioner følgere på de sociale medier, inden hans profiler blev lukket. Det er omtrent lige så mange mennesker, som der bor i Danmark, Norge, Sverige og Belgien tilsammen.

Ren Zhiqiang har tjent en formue på ejendomshandel og har tætte forbindelser til den allerøverste partitop. Han er kendt for sin åbenmundede, provokerende og sarkastiske stil og er ikke bleg for højlydt at kritisere regeringen.

Medierne skal tjene folket

Men i sidste uge gik den pensionerede forretningsmand åbenbart for langt, da han rettede sin kritik direkte mod landets øverste leder – den kinesiske præsident, Xi Jinping.

Præsident Xi besøgte i sidste uge landets tre største statsmedier - blandt andet den statslige tv-station CCTV og den partitro avis, Folkets Dagblad. Under besøgene bad Præsidenten medierne udvise mere loyalitet over for regeringen.

Det fik Ren Zhiqiang til at udfordre præsidenten og sige, at medierne skal tjene folket og ikke regeringen:

- Brug ikke skatteborgernes penge på ting, der ikke er i deres tjeneste, skrev Ren blandt andet på Sina Weibo, der er en kinesisk udgave af Twitter.

Grebet strammes om kritikere

Det skulle han åbenbart ikke have gjort, for søndag morgen forsvandt forretningsmandens konti på de to sociale medier Sina Weibo og Tencent.

Ifølge en pressemeddelelse, som Kinas kontor for Cyberspace senere lagde ud på nettet, er årsagen, at Ren Zhiqiang har "publiceret ulovlig information, som har haft en negativ indflydelse." Pressemeddelelsen specificerer ikke, hvad det var, som Ren havde skrevet, der var ulovligt.

Siden den Kinesiske præsident Xi Jinping kom til magten i 2012, har regeringen strammet grebet om landets kritikere. Ifølge organisationen Reporters Without Borders, der arbejder for global pressefrihed, sidder 40 journalister fængslet i Kina for sager, der vedrører internettet.

Ren Zhiqiang er selv medlem af kommunistpartiet, og han er den første højtstående forretningsmand, der offentligt udfordrer præsidentens og sætter fokus på mediernes rolle.

Han er indtil videre også den største af Kinas mediestjerner, der har fået lukket sine konti på de sociale medier i Kina.