Kina truer Canada: Løslad Huawei-chef eller mærk konsekvenserne

Kinas udenrigsministerium har indkaldt Canadas ambassadør for at protestere over anholdelsen.

Huaweis finansdirektør er anklaget for bedrageri i forbindelse med de amerikanske sanktioner mod Iran, og derfor tilbageholdes hun i Canada. (Foto: © Wang Zhao, Scanpix)

Det vil få konsekvenser for Canada, hvis ikke den anholdte Huawei-chef, Wanzhou Meng, løslades omgående.

Sådan lyder det nu fra Kinas udenrigsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Kina anmoder Canada om at løslade den tilbageholdte person omgående, ellers må Canada acceptere ansvaret for de seriøse konsekvenser som vil følge.

Huaweis finansdirektør, Wanzhou Meng, er anklaget for bedrageri i forbindelse med de amerikanske sanktioner mod Iran, og derfor tilbageholdes hun i Canada.

Hun blev anholdt 1. december i Canada med henblik på udlevering til USA.

Ambassadør indkaldt

Udenrigsministeriet oplyser, at advarslen kommer fra Kinas viceudenrigsminister, Yucheng Le, der samtidig har indkaldt Canadas ambassadør i Beijing for at nedlægge protest over anholdelsen.

Kina mener ikke, at Meng har overtrådt love i Canada eller USA, og derfor kræver landet hende løsladt.

USA har undersøgt, hvorvidt Huawei Technologies Ltd. har krænket USA's sanktioner mod Iran siden 2016.

Retssag i går

Svaret blev nej, da myndighederne i Canada i går skulle tage stilling til, om Meng kunne løslades mod kaution.

Ifølge anklagerne ville der nemlig være stor chance for, at Meng ville flygte, hvis hun blev løsladt. Ifølge anklagerne har Meng bevidst holdt sig væk fra USA, siden hun blev klar over efterforskningen.

Anklagerne mener, at Meng har løjet over for amerikanske banker om et hemmeligt datterselskab, så selskabet kunne sælge udstyr til Iran - i strid med sanktionerne mod landet.

USA anklager hende således for at have deltaget i et komplot mod en række finansinstitutioner. Sanktionsbruddene skal være sket mellem 2009 og 2014.