Kina vaccinerer 20 millioner om dagen: Lokker med mad og rabatkuponer

Fortsætter Kina tempoet, er det blot et spørgsmål om tid, inden de ligger i toppen af vaccineræset.

Ifølge et britisk videnskabsmagasin står Kina i øjeblikket for 60 procent af verdens daglige vaccinationer. (Foto: DADO RUVIC © Ritzau Scanpix)

Efter en sløv begyndelse har Kina indiskutabelt overtaget førertrøjen, når det gælder faktiske antal af vaccinationer imod covid-19.

For hver eneste dag får cirka 20 millioner indbyggere i Kina en vaccine, hvilket svarer til, at Kina dagligt vaccinerer omkring halvanden procent af landets befolkning. Faktisk går udviklingen så stærkt, at cirka 60 procent af verdens daglige indsprøjtninger imod covid-19 foretages i Kina, ifølge det britiske videnskabsmagasin Nature.

Procentuelt er der stadig et stykke vej til førende lande som USA, Israel og Storbritannien, men fortsætter Kina sit nuværende tempo henover sommeren, er det kun et spørgsmål om tid, før verdens folkerigeste nation ligger i den absolutte top.

  • Indbyggere i byen Rongan i Guangxi-regionen står klar til at modtage vaccinen fra Sinovac. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
  • De kinesiske myndigheder lokker flere steder med mad og rabatkuponer for at de vaccine-skeptiske kinesere til at lade sig stikke. (Foto: Str © Ritzau Scanpix)
1 / 2

Langsom udrulning af vacciner

Det så ellers sløjt ud i slutningen af marts, da Kina fortsat kun havde givet cirka fem indsprøjtninger per 100 indbyggere, men siden begyndelsen af april er der for alvor kommet fart på det kinesiske vaccineprogram.

Kina bruger indtil videre kun landets egenproducerede vacciner, hvilket giver fordele og ulemper.

Det gør Kina uafhængigt af andre, og landet kan eksportere vacciner, men det gjorde også Kina sårbart, som da man tidligere på året manglede noget så simpelt som vaccineglas. Den logistiske øvelse at vaccinere verdens største befolkning viste sig større end forudset af de fleste eksperter, og derfor kom Kina dårligt fra start i 2021.

Det forsinkede også Kinas vaccinationsprogram, at landet har eksporteret og doneret cirka 350 millioner doser til især udviklingslande og stater som Kina ønsker et tættere samarbejde med, et stykke vaccinediplomati som bekymrer vestlige lande.

DR har besøgt en vaccinebus i storbyen Shanghai:

Tvivl om effektivitet

Det hjalp heller ikke, at en stor del af den kinesiske befolkning grundlæggende er vaccineskeptikere. Det skyldes tidligere skandaler, hvor lokale vaccineprogrammer har vist sig at være svindel og humbug for at snyde folk for penge.

En del kinesere stoler simpelthen ikke på kinesiske medicinalvirksomheder.

De to store vaccineproducenter, Sinovac og Sinopharm, har også været tilbageholdende med data om vacciners effektivitet. Sinopharms vaccine menes at have 79 procents effektivitet mod nye covidtilfælde, mens Sinovacs vaccine har fået alt mellem 50-70 procent i forskellige forsøg.

Ifølge WHO beskytter den imod 51 procent af tilfældene, men afbøder de værste sygdomsforløb.

En del skepsis imod de kinesiske vacciner er dog aftaget efter FN's sundhedsorganisation, WHO, fornyligt godkendte de to vacciner til brug i Covax-programmet, der skal hjælpe med vacciner til udviklingslande.

Sinovacs lavere effektivitet kan dog være med til at forsinke Kinas åbning til omverden, men det forventes, at Kina snart vil tillade den mere effektive Pfizer/BioNTech til brug i landet, ligesom kinesiske medicinalvirksomheder er i gang med at udvikle landets egen mRNA-vaccine.

Æg og indkøbskuponer for vaccineskud

Myndighederne har måtte ty til utraditionelle metoder for at få en skeptisk befolkning til at lade sig vaccinere.

Det har heller ikke hjulpet, at der er meget lidt smitte i Kina for tiden, så mange indbyggere har fundet stikkene unødvendige. I flere byer giver man nu gaver i form af æg, ris, mælkekartoner og rabatkuponer til supermarkeder.

I mange provinser er det blevet nemmere at lade sig vaccinere på grund af vaccinebusser, mobile vaccinationssteder, hvor borgere kan komme uden tidsbestilling.

Covid-vaccine er officielt frivillig i Kina, men en del arbejdspladser presser medarbejdere, da der bliver ført statistikker over deres medarbejderes vaccinationer. Det forventes også, at der senere på året bliver indført krav om vaccine, hvis man skal flyve eller tage tog.

Grænser åbner næppe

Kinas succes med at vaccinere forventes dog ikke at medføre åbne grænser foreløbigt.

I forvejen er det mere end almindeligt svært for udlændinge at rejse til Kina, hvis grænse har været lukket siden marts 2020. Selv dem med papirerne i orden, skal i gennem hotelkarantæne på 14 eller 21 dage, samt en lang række tests. De skrappe krav gælder også vaccinerede.

Kinas sundhedseksperter har antydet, at kravene kan blive lempet, når Kina nærmer sig flokimmunitet, men selv det mest optimistiske bud er, at Kina først ophæver indrejsekarantæne op til Vinter-OL, der finder sted i februar 2022 i Beijing. Mere pessimistiske røster mener ikke, at Kina afskaffer karantæneregler før efteråret 2022, hvor en vigtig kongres i kommunistpartiet skal afgøre præsident Xi Jinpings fremtid.

Uanset, hvilken løsning Kinas ledere vælger, skal de gøre op med den nultolerancepolitik som i dag er ledestjernen i landets Covid-strategi. Det bliver umuligt at undgå mindre udbrud med åbne grænser, især da Asien stadig halter efter Vesten, når det gælder vacciner. Flere af Kinas naboer og lande i regionen har fortsat kun vaccineret få procent af befolkningen, og må kigge misundeligt på regionens frontløber, der ellers kom sløvt fra start.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk