Kina varsler ny kurs i klimapolitik

Eksperter ser historisk nye signaler fra Kina i klimakampen og venter optrappet koordineret indsats.

Smog dækker blandt andet Beijjing, men Kina, verdens største producent af CO2, foreslår, at der sættes loft over dets udslip af drivhusgasser. (Foto: © Petar Kujundzic, Scanpix)

Kampen mod den globale opvarmning har fået et vigtigt rygstød fra Kina, der som verdens største producent af CO2 for første gang har foreslået, at der sættes loft over dets udslip af drivhusgasser.

Ifølge forslaget vil Kina, som står for en fjerdedel af verdens CO2-udslip, indføre et loft fra 2016 i et forsøg på at dæmmet op for hovedårsagen til klimaforandringerne.

Der er ifølge den britiske avis The Independent tale om en dramatisk kursændring i kinesernes politik på området, og eksperter vurderer, at de nye toner vil få flere og flere af verdens lande til at gå ind på betydelige reduktioner af deres CO2-udslip i en koordineret indsats mod den globale opvarmning.

Ny forståelse mellem Washington og Beijjing

- Dette er meget spændende nyheder, siger lord Stern, som leder Grantham Forskningsinstituttet for Klimaforandringer ved London School of Economics.

Doug Parr, som er Greenpeaces ledende forsker, siger også, at der er sket en stor ændring i Kinas position, og at der er åbnet for en ny mulig forståelse mellem Washington og Beijing.

I Bruxelles siger Dan Jørgensen, socialdemokratisk medlem af Europaparlamentet, at det er en kæmpe gamechanger i klimakampen, at verdens største forurener nu vil gå ind og lave et loft over landets udledning af drivhusgasser.

Historisk signal

- Det er et historisk signal, der kommer fra Kina og potentielt noget af det vigtigste, der nogensinde er sket for klimakampen, siger han og tilføjer:

- Hvis dette signal er reelt, er det en meget velkommen positiv nyhed i kampen mod klimaforandringerne. Reelt har internationale fremskridt i mange år været blokeret af en fastlåst situation mellem USA og Kina. Hvis Kina nu flytter sig, lægger det pres på alle andre lande i verden herunder specielt USA.

EU bør reagere nu

Dan Jørgensen understreger videre, at Kina har længe været på rette vej og gør en masse indenrigspolitisk for at blive mere energieffektive og udlede mindre CO2.

- EU bør nu smede, mens jernet er varmt. Vi skal støtte Kina ved at sige o.k., hvis I forpligter jer til at reducere CO2, hvor I hidtil kun har talt om, at udledningerne skal toppe på et tidspunkt, gør vi også mere.

- EU bør efter min mening hæve ambitionsniveauet. Vi risikerer at blive kørt over, når hele verden begynder at rykke, pointerer han.

/ritzau/