Kinas årlige folkekongres starter i dag

BAGGRUND Tæt ved 3.000 delegerede fra alle egne af Kina skal i denne uge godkende køreplanen for Kinas økonomiske udvikling frem til 2020.

Tusindvis af delegerede fra alle egne af Kina mødes i dag i Beijing for at give grønt lys for regeringens planer for landets økonomiske fremtid.

Det sker, når den årlige Folkekongres løber af stablen i Folkets Store Hal i Beijing.

Her kan du blive meget klogere på, hvad Kinas Nationale Folkekongres går ud på.

Hvad er Kinas Folkekongres?

Kinas Nationale Folkekongres er den kinesiske udgave af et parlament, men medlemmerne har ikke den samme indflydelse som i et demokrati. Alle vigtige beslutninger træffes nemlig af kommunistpartiet bag lukkede døre.

Hvert år mødes kongressens næsten 3.000 medlemmer i Folkets Store Hal i hjertet af Beijing.

Den enorme parlamentsbygningen dækker et areal på 170.000 m2 og har i alt 300 rum. Marmorsøjler holder loftet oppe i de store sale, der hænger lysekroner fra loftet og gulvet er dækket af et tykt, rødt plystæppe.

Folkets Store Hal i Beijing, hvor Folkekongressen bliver afholdt (Foto: Wu Hong © Scanpix)

Hver enkel af Kinas 34 provinser og administrative regioner har desuden deres eget repræsentationslokale. Det gælder også Hongkong, Macao og Taiwan.

Man behøver ikke være medlem af det kinesiske kommunistparti for at være medlem af folkekongressen, men man kan ikke stå i opposition til partiet.

I løbet af det seneste år er 48 medlemmer blevet smidt ud af folkekongressen og anklaget for korruption eller embedsmandsmisbrug.

Cirka 70 procent af de delegerede er medlem af det kinesiske kommunistparti.

Folkekongressen skal repræsentere hele Kina fra top til bund, og derfor er både modelarbejdere og provinsguvernører repræsenteret.

Også militæret, Kina etniske minoritetsgrupper og ledere af statsejede virksomheder er at finde blandt medlemmerne.

Medlemmerne udpeges for en femårig periode, men i løbet af det seneste år er 48 medlemmer blevet smidt ud af Folkekongressen og anklaget for korruption eller embedsmandsmisbrug.

Minoritetsdelegerede fra alle dele af Kina deltager i Folkekongressen - mange i traditionelle klædedragter. Billedet her er fra Folkekongressen i 2009. (Foto: Christina Hu © Scanpix)

Har Folkekongressen reel indflydelse?

Kinas Nationale Folkekongres er blevet kaldt verdens største gummistempel på grund af medlemmernes begrænsede indflydelse.

Når kongressen træder sammen hvert år i marts, er det for at godkende de lovforslag, som allerede er vedtaget af det kinesiske kommunistparti.

Forud for kongressen foregår der dog en dialog mellem partiet og kongressens medlemmer, og det er langt fra alle forslag, der når frem til en afstemning.

Fire værtinder holder i hånden, mens de går forbi Folkets Store Hal forud for åbningsceremonien af Folkekongressen. (Foto: damir Sagolj © Scanpix)

Hvem er den rådgivende forsamling?

Sideløbende med Folkekongressen mødes omkring 2.200 medlemmer fra det rådgivende organ, CPPCC.

Disse medlemmer har ingen reel magt, men deres rolle er at give regeringen et realistisk billede af, hvad der sker ude i samfundet.

Samlet kaldes de to begivenheder for Lianghui: “De to store møder”

De kan også arrangere høringer og på anden vis forsøge at påvirke magthaverne.

Samlet kaldes de to begivenheder for Lianghui: “De to store møder”.

Hvorfor er folkekongressen interessant?

Det kinesiske kommunistparti er en lukket klub, der ikke åbner dørene for journalister.

Set med udenlandske briller er Folkekongressen derfor en interessant størrelse, fordi det er en af de eneste muligheder for at få et indblik i, hvad der foregår i kinesisk politik.

I år vil Folkekongressen blandt andet have fokus på at udforme og godkende den kommende femårsplan, som er en køreplan for Kinas udvikling frem til 2020 på felter som for eksempel økonomi, miljø, sundhed og social fattigdomsbekæmpelse.