Kinas mest fremtrædende systemkritiker er død

Den kinesiske dissident og modtager af Nobels fredspris Liu Xiaobo er død af sin kræftsygdom.

Liu Xiaobo har siddet i fængsel siden 2009, efter han var med til at forfatte et opråb om demokrati i Kina. (Foto: LIU XIA/HANDOUT © Scanpix)

Liu Xiaobo, Kinas kendteste dissident og modtager af Nobels fredspris, døde torsdag af sin kræftsygdom. Kina afviste at lade udenlandske læger behandle ham.

Kinas mest fremtrædende politiske fange, nobelpristageren Liu Xiaobo, døde torsdag på det hospital, hvor han var indlagt.

Det oplyste lokale myndigheder i byen Shenyang i det nordøstlige Kina ifølge flere nyhedsbureauer.

Liu Xiaobo var 61 år og syg af leverkræft i et fremskredent stadie, en diagnose, han fik i maj i år. De seneste uger er hans tilstand blevet forværret, og tidligere i denne uge oplyste kinesiske læger, at Liu Xiaobo var døende.

Han har siddet fængslet siden 2009, efter at han var med til at forfatte et opråb om demokrati i Kina.

For over en måned siden blev han overført fra det fængsel, han sad i, til et hospital i byen Shenyang. Det var myndighederne i denne by, der torsdag kom med meddelelsen om fredsprismodtagerens død.

Tyskland havde tilbudt at tage imod Liu Xiaobo og behandle ham medicinsk, sagde en tysk regeringstalsmand i denne uge. Tyskland opfordrede Kina til at prioritere de humanitære aspekter i sagen om systemkritikeren og lade ham forlade Kina øjeblikkeligt.

Men Kina afviste alle opfordringer til at lade Liu rejse til udlandet for at modtage behandling.

Liu er en af Kinas mest kendte dissidenter og demokratiforkæmpere. Han var aktiv i protesterne på Den Himmelske Freds Plads i Beijing i 1989.

Her forsøgte han at hjælpe med at forhandle en sikker vej ud af pladsen for de tusinder af demonstranter, der blev brutalt fjernet af militæret.

Som straf satte det kinesiske regime ham i fængsel i to år og fratog ham hans stilling som universitetsprofessor.

I 2009 blev Liu idømt 11 års fængsel, efter han havde været med til at skrive det politiske manifest Charter 08, som kræver demokrati og reformer i Kina.

Året efter, i 2010, blev han tildelt Nobels fredspris. Det førte til en diplomatisk krise mellem Kina og Norge, at den norske nobelpriskomité valgte at give systemkritikeren den ærefulde pris.

Kinas myndigheder lod hverken Liu, hans kone Liu Xia eller andre medlemmer af familien rejse til Oslo for at modtage nobelprisen.

/ritzau/AFP

FacebookTwitter