Kinas nye megaby bliver fem gange så stor som Danmark

130 millioner mennesker svarende til 10 procent af Kinas befolkning, vil i fremtiden bo i det enorme urbane centrum, Jing-Jin-Ji.

(Foto: Mie Hvidkjær © dr)

Kina er ved at skabe en ny megaby. En kæmpe metropol, der arealmæssigt bliver fem gange så stor som Danmark. Efter planen skal den kinesiske hovedstad Beijing hægtes sammen med to naboprovinser til et stort byområde med en samlet befolkning på 130 millioner mennesker. Det svarer til 10 procent af Kinas samlede befolkning.

Jing-Jin-Ji er navnet på den nye megaby, og det er en forkortelse for de tre provinser Beijing, Tianjin og Hebei (Ji forekommer ofte som en forkortelse for Hebei).

Der har længe været snak om at integrere regionen, men efter at den kinesiske præsident Xi Jinping for nyligt blåstemplede planerne, er der kommet dato på projektet. Integreringen skal være færdig i 2020.

Forventes at sætte skub i økonomien

Sammenlægningen vil være med til at løfte og stimulere økonomien i hele området, siger byplanlægger Wang Minghao fra China Urban Economy Society i et interview med New York Times.

Kommerciel og industriel sammenlægning af Jing-Jin-Ji skal desuden få det nordlige Kina til at tage kampen op med de rivaliserende regioner - de økonomisk stærkere knudepunkter ved Shanghais Yangtze-flodsdelta og Guangzhous Perleflodsdelta (ved Hongkong), skriver statsavisen, China Daily.

Den nye megaby skal også være med til at afhjælpe forureningsproblemerne i Beijing ved at flytte og sprede fabrikker og trafikken ud over et større område.

Skal huse nye byboere

Jing-Jin-Ji forventes desuden at opsuge en del af den befolkning, der i de kommende år vil strømme fra land til by. Kina står midt i storstilede urbaniseringsplaner, der skal bringe antallet af folk, der bor i byerne op på 60 procent i 2020 mod de 52 procent, der bor i byerne i dag.

Allerede nu er infrastrukturudbygningen i fuld gang. En højhastighedsbane er blevet bygget mellem Beijing og Tianjin, og det har reduceret rejsetiden på den 130 km lange strækningen fra 3 timer til 30 minutter.

Også en ny mega-ringvej på hele 1000 kilometer er under opførsel. Ringvejen til være færdig i 2017, og vil gå igennem de tre provinser, skriver kinesiske medier.