Kinas præsident får lov til at blive siddende hele livet

Kinas folkekongres har vedtaget et forslag, som sikrer, at præsident Xi Jinping kan blive ved magten resten af livet.

Kinas præsident Xi Jinping kan nu blive siddende resten af sit liv. (Foto: JASON LEE © Scanpix)

Kinas folkekongres har stemt et forslag igennem, som fjerner grænsen for, hvor lang tid en præsident kan sidde. Det baner vej for, at præsident Xi Jinping kan blive siddende resten af sit liv.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Forslaget blev stemt igennem som en del af en større pakke med ændringer af landets forfatning. Ud af de knap 3.000 stemmeberettigde stemte to imod og tre undlod at stemme.

Xi Jinping var den første til at kaste sin stemme i en rød kasse, da forslaget søndag blev stemt igennem. Ændringen ophæver reglen om, at en præsident maksimalt kan sidde to gange fem år.

Har siddet siden 2012

Forfatningsændringen er den første i 14 år, og det var ventet, at den ville stryge igennem folkekongressen, som aldrig har afvist et forslag fra kommunistpartiet.

- Det er et hastende ønske fra det almindelige folk, siger Ju Xiuqin, der er en af kongressens medlemmer til AFP.

Præsident Xi Jinping har siddet ved magten siden 2012.

Egentlig skulle han derfor give magten videre i 2023, men nu kan den 64-årige præsident altså blive siddende resten af livet.

Hans to forgængere opgav derimod begge deres magt efter to perioder.

Foruden præsident er Xi Jinping også generalsekretær for Kinas kommunistiske parti og formand for landets centrale militære komité.

Har taget mere magt til sig

Siden sin tiltræden som præsident har han taget meget magt til sig og gennemført et større opgør med modstandere i partiet.

Blandt andet for at rydde op i korruption og styrke den interne disciplin i partiet er tusinder af medlemmer blevet dømt og straffet for korruption.

Som præsident har Xi Jinping desuden stået for en strammere linje over for befolkningen. Censuren er øget, og der er slået hårdt ned på kritiske stemmer.

Udenrigspolitisk står den kinesiske præsident for den mere aggressive linje, der har kendetegnet Kina de seneste år. Blandt andet med ekspansion i Det Sydkinesiske Hav og en hårdere kurs over for andre asiatiske lande.

/ritzau/

Facebook
Twitter