Kineserne lærer pæne manerer før OL

Kineserne skal lære bedre manerer før OL i 2008 i Beijing. Nul spytklatter og ordentlig kø-kultur er to af de ting, kineserne skal blive bedre til, inden byen invaderes af OL-turister.

Kineserne har det med at springe over i køen. Nu skal frivillige træne dem i køkultur. (Foto: © DR Magasinet Penge, DR Magasinet PENGE)

Den 11. i hver måned er det "stå-i-kø-dag" i Kinas hovedstad, Beijing. Ifølge bystyret er det der med at stå i kø nemlig en af de ting, som kineserne godt kan blive bedre til.

Det gælder både i butikker og ved busstoppesteder. Og den dårlige vane med at snyde foran eller blot konkurrere om, hvem der kan stikke den længste arm ind over disken, skulle gerne udryddes i løbet af det næste års tid, inden OL starter.

Frivillige styrer kø-træningen

Derfor har myndighederne hvervet flere tusinde frivillige, som en gang om måneden går på gaden med røde bånd om livet for at styre køtræningen. Og det er flere af beboere godt tilfredse med.

- Kina er et land med en storslået civilisation. Men vi mangler stadig at forbedre vor manerer og opførsel, sagde Zhang Jing fra Beijing til tv-stationen BBC i forbindelse med en af de seneste "kødage".

Taxi-chauffører sendt til vask

Kampen for køkulturen er dog langt fra det eneste sted, OL-arrangørerne sætter ind.

En stor del af byens taxichauffører er blevet sendt på engelskkurser, hvor de i øvrigt også får et par ord med på vejen om personlig hygiejne og god opførsel, så de ikke bare sidder og kigger uinteresseret ud af vinduet, hvis der er OL-kunder på bagsædet.

Spytklatter bandlyst

Desuden har en stor gruppe frivillige fået til opgave at få styr på flere kineseres vane med nu og da at sende en spytklat ned på fortovet.

- Folk bør sluge deres spyt. Men det er svært for mange, så jeg fokuserer på civiliseret spytning og prøver at få folk til at spytte ind i en serviet, sagde Wantao, som leder en antispyttekampagen, for nylig til avisen USA Today.