Kinesisk borgerjournalist får fire års fængsel for reportager fra virusudbrud i Wuhan

I den første retssag af sin art blev kvinde dømt for at "opildne til stridigheder".

Demonstranter i Hong Kong krævede i dag, at borgerjournalisten Zhang Zhan skulle løslades. (Foto: © TYRONE SIU, Scanpix)

En kinesisk borgerjournalist er ved en domstol i Shanghai blevet idømt fire års fængsel. Hun var anklaget for at have rapporteret fra Wuhan, da coronavirus brød ud i byen.

Det fortæller en af borgerjournalisten Zhang Zhans forsvarsadvokater, Ren Quanniu.

Straffen falder, næsten et år efter at de første meldinger om en "ukendt smitsom lungebetændelse" dukkede op i Wuhan.

Zhang Zhan rejste til byen i februar, og hendes reportager og essays blev delt flittigt på sociale medier som WeChat, Twitter og YouTube.

Hun har været tilbageholdt siden maj.

Se nogle af de videoer, som borgerjournalister optog i Wuhan i begyndelsen af 2020:

"Opildnet til stridigheder"

Zhang Zhan, der er tidligere advokat, fik sin straf efter en kort høring ved domstolen i Shanghai.

Hun var tiltalt for at have "opildnet til stridigheder og fremprovokeret bekymringer" i sine reportager fra den kaotiske, indledende fase af udbruddet.

Retssagen mod borgerjournalisten er den første af sin art, skriver Reuters.

Kinesiske corona-whistleblowere, eksempelvis læger, har tidligere fået advarsler, mens flere borgerjournalister er forsvundet uden forklaring, efter at de har rapporteret fra Wuhan.

Forsvundne borgerjournalister

  • Fang Bin: Forretningsmand, der dokumenterede de kaotiske tilstande på Wuhans hospitaler i begyndelsen af udbruddet. Han blev arresteret 9. februar og er ikke set siden.

  • Chen Qiushi: Advokat, som blev anholdt, efter at han havde rapporteret fra Wuhan. Han blev senere løsladt, men er stadig under overvågning og har ikke ytret sig offentligt.

  • Li Zehua: Tog til Wuhan, da Chen Quishi forsvandt. 26. februar livestreamede han sin egen anholdelse. Li dukkede op igen i en video i april, hvor han fortalte, at han var i tvungen karantæne.

Sultestrejke

Den 37-årige Zhang Zhan, der har været tilbageholdt siden maj, indledte en sultestrejke i juni. Hun er efterfølgende blevet tvangsfodret via en slange i næsen, mens bekymringer for hendes helbred er vokset.

- Da jeg besøgte hende i sidste uge, sagde hun til mig: "Hvis de idømmer mig en hård straf, vil jeg nægte mad helt indtil slutningen." Hun tror, at hun kommer til at dø i fængslet, sagde forsvarsadvokat Ren Quanniu, inden strafudmålingen fandt sted.

En mand kigger over en barrikade i Wuhan i april 2020. (Foto: © Nóel Celis, Scanpix)

Retssagen kommer, kun få uger før et internationalt hold af eksperter fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO) ventes at ankomme til Kina for at undersøge oprindelsen af covid-19.

Anklagere havde på forhånd anbefalet en straf på mellem fire og fem års fængsel til Zhang Zhan, der hele tiden har fastholdt sin uskyld.

Zhang Zhan har været kritisk over for myndighedernes tidlige respons på virusset i Wuhan. I et essay fra februar skrev hun, at regeringen "ikke gav folk nok information og derefter bare lukkede byen ned".