Kinesisk domstol ændrer canadiers dom fra 15 års fængsel til dødsstraf

Canadas premierminister er "ekstremt bekymret" over pludselig skærpelse.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, strammer tonen overfor Kina. (Foto: © MARTIN ACOSTA, Scanpix)

Den diplomatiske krise mellem Kina og Canada er forværret, efter en canadier, som er dømt for narkosmugling i Kina, i dag fik skærpet sin dom.

En domstol i Liaoning-provinsen dømte canadiske Robert Lloyd Schellenberg til døden, da hans sag pludselig blev prøvet på ny. I den oprindelige retssag i 2016 blev Schellenberg idømt 15 års fængsel.

Domstolen gav ikke nogen antydning af, at dommen kunne ændres. Men canadierens skæbne vil formentlig blive en brik i Kinas bestræbelse på at bremse udleveringen af en topchef i den kinesiske telegigant Huawei fra Canada til USA, skriver nyhedsbureauet AP.

Amerikanerne kræver Huaweis finanschef, Meng Wanzhou, udleveret, fordi de mener, at hun har været med til at bryde USA's sanktioner mod Iran.

Den kinesiske presse begyndte at interessere sig for den gamle narkosag i december, da Canada varetægtsfængslede Meng Wanzhou.

Derefter blev sagen mod Robert Lloyd Schellenberg med bare fire dages varsel genoptaget. Selve retshandlingen, der endte med dødsstraf, varede en enkelt dag.

Canadas premierminister, Justin Trudeau, siger, at han er "ekstremt bekymret" over, at Kina har valgt "vilkårligt" at give en canadisk statsborger en dødsdom.

To andre canadiere - en tidligere diplomat og en rejsearrangør - er blevet fængslet på uklare anklager i Kina, efter sagen om Huawei-chefen begyndte.

I sidste uge kaldte Kinas ambassadør i Canada anklagerne om, at kineserne vilkårligt anholder canadiere for "totalt grundløse".