Kinesisk forskning: Antibiotika i kød gør børn fede

Børn, der har spist kød med spor af antibiotika, har op til tre gange så stor risiko for at blive fede. Risikoen størst hos drenge, viser forskning.

Selv hos børn er livremmen blevet spændt ud. Her får en 9-årig pige målt blodtrykket på et hospital i Hong Kong. (Foto: © Bobby Yip, Scanpix)

Kinesiske børn er fede som aldrig før.

I takt med at kineserne er blevet rigere, er livremmen hos kinesere i alle aldre også blevet spændt ud. Men årsagen skal ikke blot findes i mere fed og usund mad. Det siger et forskerhold på Fudan Universitetet i Shanghai i en ny undersøgelse.

Ifølge undersøgelsen er børn, der over en længere periode spiser kød fra dyr, der har været behandlet med antibiotika, mere tilbøjelige til at blive overvægtige.

Hvis vi kan bevise en sammenhæng, så har vi endnu en idé til, hvordan vi kan undgå, at børn bliver overvægtige, og hvordan de skal behandles, siger Luo Feihong, forsker ved Fudan Universitetets Børnehospital til kinesisk stats-tv.

Drenge har størst risiko for overvægt

Igennem tre år har forskerteamet fulgt 586 børn mellem otte og elleve år og analyseret deres urin for forekomst af antibiotika. Resultaterne er netop udgivet i tidsskriftet Environmental International.

I alt fandt forskerne 21 forskellige typer antibiotika, og 80 procent af børnene havde på daglig basis mindst ét antibiotika i kroppen.

De børn, der havde den højeste forekomst af antibiotika i systemet, havde op til tre gange så høj chance for at blive overvægtige som børn, der havde en lav forekomst.

Desuden viste drenge større risiko for overvægt end piger.

Ifølge forskernes resultater kom halvdelen af den sporede antibiotika fra køer.

Kinas kvæg-, svine- og kyllingefarme har længe været kendte for at bruge alt for store mængder antibiotika. Der er landmændenes ønske om at holde besætningen sygdomsfri, der får dem til at tilsætte antibiotika til dyrenes foder. Og de har let adgang til antibiotikaen, for myndighederne fører ikke kontrol med forbruget.

Overforbrug ender i floder og vandløb

Kina bruger årligt et sted mellem 150.000 og 200.000 tons antibiotika. Halvdelen af det tal bruges i husdyrfoder. Og tæt ved en tredjedel af den samlede mængde ender i vandløb og floder, konkluderede Guangzhous Institut for Geokemi i 2015.

Med så store forekomster af antibiotika i mad og i miljøet er det ikke overraskende, at antibiotika-rester ender i både børn og voksne. Spørgsmålet er, om rapporten fra Shanghai er nok til at få den kinesiske regering til at reagere:

- Kontrol af antibiotika kan kun ske gennem samarbejde mellem flere parter i regeringssystem. Særlig når det kommer til kontrol”, siger forsker Luo Hong.

Wang Hong fra Chao Wai Medical Center i Beijing, finder Shanghai studiet interessant, men siger til DR Nyheder, at man skal være forsigtig med at drage konklusioner på baggrund af et enkelt forskningresultat.

Spiser mere kød end tidligere

- Fede børn spiser generelt langt mere kød end tidligere, og det betyder mere antibiotika i systemet. Jeg er ikke overbevidst om sammenhængen, før jeg ser flere studier, siger hun.

Wang Hong mener desuden, at man ikke kommer udenom de helt fundamentale årsager til fedme:

- Kinesiske børn spiser mere mad og mere usundt end tidligere. Desuden bevæger de sig langt mindre end europæiske børn. Ikke mindst fordi Kina har så stor fokus på skole og studier, siger hun.

I alt er over 230.000 unge under 18 år fede i Beijing alene, viser tal fra i 2013.

På landsplan i Kina er 23 procent at alle drenge og 14 procent af alle piger under 20 år overvægtige, ifølge seneste tal fra det medicinske tidsskrift The Lancet.