Kinesisk plan for fred i Ukraine mangler svar på centrale spørgsmål

Kina fremlægger en kinesisk løsning på 'Ukraine-krisen' - men planen svarer ikke på, hvad der bør ske med de russisk-besatte områder i det østlige Ukraine

Den kinesiske topdiplomat Wang Yi mødtes onsdag med Ruslands præsident Vladimir Putin i Moskva. (Foto: © SPUTNIK, Ritzau Scanpix)

Den kinesiske regering fremlagde fredag en 12-punkts fredsplan for krigen i Ukraine.

Planens 12 punkter, under overskriften “Kinas position for en politisk løsning af Ukraine-krisen”, frådser ikke med konkreter. Den går fra det helt principielle om at stoppe med at dræbe hinanden til et punkt om korneksport.

Blandt de 12 punkter er kinesiske opfordringer til at fjerne alle sanktionerne mod Rusland, starte genopbygningen i “konflikt-zonerne”, få udvekslet fangetagne kombattanter, og “ikke gøre brug af atomvåben”.

- Det her er et yderst brugbart dokument for Beijing, fordi man har kæmpet med at overbevise vestlige lande om, at man ikke er på Ruslands side, siger Frank Tsai, stifter af China Crossroads og underviser ved Xi’an Jiaotong Liverpool Universitet i Kina.

Kinesisk neutralitet

Kina har officielt forholdt sig neutralt til krigen i Ukraine, siden invasionen startede for et år siden.

Og man har dagligt mindet verden om sin neutralitet, men har samtidig undladt at kalde krigen for en krig. I stedet har man refereret til invasionen som “specielle militære operationer”, den russiske eufemisme for krigen.

Kina er blevet beskyldt for at være for tæt på Rusland til at kunne lede potentielle fredsforhandlinger, efter at Putin og Xi indgik et “partnerskab uden begrænsninger” under vinter-OL i Beijing.

Samtidig er den kinesiske regering ikke direkte involveret i konflikten med våben eller finansielle støtte.

Derfor mener Frank Tsai, at fredsplanen er nødvendig for at give Kina ånderum:

- Især over for Europa skal Kina positionere sig som et land, der respekterer den internationale orden. Det sidste år har været skadelig for kinesiske interesser, fordi Europa og USA i dag står tættere. Det er ikke i Kinas interesse at se en stærk alliance mellem de vestlige lande, siger han.

Torsdag stemte 141 lande i FNs Generalforsamling for at bede Rusland trække sig ud af ukrainsk territorie. Kina var blandt de 32 lande, der afstod fra at stemme.

Ikke talt med Zelenskyj

Kommunistpartiets generalsekretær Xi Jinping har haft flere samtaler med præsident Vladimir Putin siden invasionen startede, men der har fortsat ikke været nogen officiel samtale mellem ham og Volodymyr Zelenskyj, på trods af flere opfordringer fra den ukrainske præsident.

Og på det essentielle punkt om territorier er den kinesiske fredsplan mangelfuld. Man opfordrer til, at alle landes territoriale suverænitet skal respekteres, hvilket betyder, at man ikke skal sende tanks ind over hinandens grænser.

- Kina holder princippet om territorial suverænitet højt på grund af sine egne bekymringer om Taiwan og Hong Kong, siger Frank Tsai

Det er et punkt, man dagligt har fremhævet i Beijing, lige siden Rusland rullede ind over de ukrainske grænser for et år siden.

- Kina har været forlegen over, at man de facto godkendte Ruslands invasion og krænkelse af Ukraine, og det her punkt gør en smule for at genoprette de kerneprincipper overfor omverdenen, siger han.

Planen indeholder ikke dog noget konkret om, hvad der skal ske med de russisk besatte områder i det østlige Ukraine.

Dokumentet er ikke blevet præsenteret med nogen tidslinje for forhandlinger eller opfordring hertil.