Kinesisk skib taget med lasten fuld af truede fisk og hammerhajer ved Galápagos

Kina har overfisket deres egne farvande, så nu fisker de i andre landes, siger Greenpeace.

Et foto fra Ecuadors miljømyndigheder viser lasten med ulovlige fiskefangster på et kinesisk skib, der blev standset i havet omkring Galápagos-øerne. (Foto: Ecuador Ministry of Environment © Scanpix)

Besætningen på et kinesisk fiskefartøj sidder fængslet på øen San Cristobal i Ecuador mistænkt for omfattende fangst af fredede hajarter i området omkring de fredede Galápagos-øer

Skibet blev for en uge siden bordet af den

ecuadorianske flåde inde i det beskyttede havmiljøområde.

Ombord i lasten var 300 ton fredede fiskearter blandt andet hammerhajer og silkehajer. Den tyve mand store besætning risikerer nu domme på op til tre års fængsel for fiskeri af fredede arter, skriver BBC.

Galápagos-øerne er optaget på Unesco's Verdensarvsliste, da de udgør et unikt naturområde af global værdi.

Ecuadors flåde: Vi kan ikke kontrollere alle

På et pressemøde torsdag fortalte chef for Ecuadors flåde, Carlos Zumárraga, ifølge avisen El Universo, at man ikke har ressourcer til at kontrollere de mange kinesiske fartøjer, der i øjeblikket fisker i farvandet. Ud af omkring 300 kinesiske skibe kender man positionen på to tredjedele.

Galápagos-øerne ligger omkring 1.000 kilometer fra Ecuadors kyst, og det tager omkring tre dage med skib at nå ud til området. Så selv om man patruljerer både med skibe, fly og helikoptere, er det en svær opgave, erkender flåden.

I lasten på det kinesiske skib 'Fu Yuan Yu Leng 999' var det blandt andet fredede hammerhajer. Foto: Ecuadors miljøministerium. (Foto: Ecuador Ministry of Environment © Scanpix)

Hos miljøorganisationen Greenpeace har man stort fokus på ulovligt kinesisk fiskeri.

- Det er et stort problem. Så selv om det er trist, er det ikke så overraskende, at endnu et skib er blevet taget, siger havansvarlig Magnus Eckeskog fra Greenpeace Norden.

Stor fiskeriflåde

I marts blev syv kinesiske fiskefartøjer ifølge Reuters opbragt ud for den vestafrikanske kyst mistænkt for at fiske beskyttede arter og for at bruge net med for små huller. Og sidste år anholdt Sydafrika omkring 100 fiskere på tre kinesiske skibe mistænkt for ulovligt blækspruttefiskeri.

- Kina har overfisket deres egen bestande. Så fiskeflåden bliver sendt langt væk, og de har en rigtig stor fiskeriarmada, som er meget mere effektiv end eksempelvis kystfiskerne i Senegal, forklarer Magnus Eckeskog.

En af løsningerne på problemet er ifølge Greenpeace at støtte de ramte landets fiskeriinspektion, så man er bedre rustet til at kontrollere skibene.

- Som det er nu, er sandsynligheden for, at de bliver fanget til havs, ikke ret stor, siger Magnus Eckeskog fra Greenpeace.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter