Kinesisk luftballon er blevet skudt ned

USA's præsident siger, at han onsdag gav ordre til, at ballon blev skudt ned hurtigst muligt.

Øjenvidner filmede nedskydningen. Video: Angela Mosley/AP

Den formodede kinesiske spionballon, som de seneste dage er blevet set over flere amerikanske stater og militære områder, er nu blevet skudt ned.

USA's præsident, Joe Biden, siger til journalister, at han allerede onsdag, da han blev briefet om ballonen, beordrede forsvarsministeriet til at skyde den ned "hurtigst muligt".

Det blev besluttet at gøre det, når ballonen, der angiveligt er på størrelse med tre busser, var over vandet, for at undgå tilskadekomne.

- De skød den succesfuldt ned, og jeg vil gerne lykønske de piloter, der gjorde det, siger han.

Det amerikanske militær oplyser ifølge CNN, at ballonen blev skudt ned over Atlanterhavet.

Øjenvidne: Den sprang

En lokal fotograf i Myrtle Beach i South Carolina, Travis Huffstetler, fortæller til tv-stationen CNN, at han så øjeblikket, hvor ballonen blev skudt ned.

Militærfly havde i 20-30 minutter cirklet om ballonen, inden et fly affyrede noget, som øjenvidnet antog for at være et missil.

- Ballonen sprang ligesom. Du ved, som en normal ballon ville springe, fortæller han.

- Den er stadig ved at dale ned, fortæller han til tv-stationen.

DR's korrespondent i USA, Steffen Kretz, har også set tv-billeder af nedskydningen.

- Det ser ud til, at det er et jagerfly fra det amerikanske luftvåben, der skyder ballonen, og i det øjeblik, den bliver ramt eksploderer selve heliumdelen af ballonen, og man ser den pakke, der har været nedenunder, som ifølge amerikanske efterretningskilder og det amerikanske militær har været overvågningsudstyr, falde separat ned i Atlanterhavet, siger han.

  • Ballonen, der i mange kilometers højde har overfløjet dele af USA, menes at være opsendt af Kina. (Foto: © Nell Redmond, Ritzau Scanpix)
  • Øjeblikket, hvor ballonen angiveligt blev skudt ned. Ifølge præsident Joe Biden skød militæret den ned på hans ordre. (Foto: © ALLISON JOYCE, Ritzau Scanpix)
  • Foto, der angiveligt viser, sekunderne efter ballonen er skudt ned. (Foto: © Allison Joyce, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Har ført til krise mellem USA og Kina

Ballonen har udløst en mindre udenrigspolitisk krise mellem USA og Kina. I går aflyste den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, således et længe ventet besøg i Kina.

Kina siger, at der er tale om en ballon til vejrobservationer, mens det amerikanske forsvarsministerium siger, at der er tale om en spionballon.

Det amerikanske militær har nu iværksat en aktion for at bjærge resterne af ballonen, og luftfartsmyndighederne har midlertidigt forbudt civil flytrafik over området og over South Carolinas kyst.

- Amerikanerne er selvfølgelig stærkt interesseret i at vide, hvad ballonen foretog sig, derfor er skibe i øjeblikket i havet omkring stedet i forsøget på at få fat i det udstyr, som den kinesiske ballon havde med sig, i forsøget på at finde ud af, hvilke oplysninger den indsamlede, og hvorfor den befandt sig fem dage over amerikansk territorium, siger Steffen Kretz.