Kinesisk statsborger anklaget for spionage i USA

27-årig kinesisk ingeniør forsøgte at rekruttere andre kinesere til spionage.

Ifølge FBI har en 27-årig mand gjort sig skyldig i spionage for en fremmed statsmagt. (Foto: ANDY WONG © Scanpix)

En kinesisk statsborger er blevet anholdt for at spionere mod amerikanske ingeniører og forskere på vegne af Kina.

Det oplyser den amerikanske statsanklager i Chicago ifølge BBC.

Den 27-årige kom kineser til USA i 2013 for at studere elektroteknik og blev hvervet til reservestyrkerne i det amerikanske militær i 2016.

Her forsøgte han ifølge anklagerne at fremskaffe oplysninger om otte amerikanske statsborgere med kinesisk baggrund, der alle arbejdede som ingeniører eller forskere i den amerikanske teknologiindustri.

Ville rekruttere til spionage

Ifølge New York Times havde flere af spionens mål specialiseret sig indenfor luftfartsindustrien, og syv af dem havde arbejdet eller arbejdede stadig for leverandører til det amerikanske forsvar.

Formålet var ifølge anklagen at rekruttere dem til spionage.

- Ved at indsamle denne information for en gren af den kinesiske regering, mens han var i USA, har den anklagede fuldt bevidst og i strid med loven fungeret som en agent for en fremmed statsmagt, skriver forbundspolitiet FBI i anklageskriftet.

Den anklagede skulle ifølge anklageskriftet have rapporteret direkte til en højtstående efterretningsofficer i Kina.

Militærtjeneste for opholdstillladelse

Den fængslede var en del af en særlig militærenhed for immigranter ved navn MAVNI – ”Military Accessions Vital to National Interests”.

MAVNI er et militærprogram, der i bytte for militærtjeneste giver lovlige migranter med særlige sprog- eller lægefaglige kompetencer hurtigere adgang til statsborgerskab.

Enheden var en del af den amerikanske hærs ’reserve, der består deltidssoldater, der har civile karrierer ved siden af militærtræningen.

MAVNI har eksisteret siden 2008, men blev i 2016 suspenderet af Pentagon på grund af sikkerhedshensyn. Samtidig blev der iværksat grundige sikkerhedsundersøgelser af de tusindvis af rekrutter, der endnu ikke var begyndt på grundtræningen.

11.000 personer har ifølge New York Times meldt sig til MAVNI mellem 2008 og 2016.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk