Kinesisk statsmedie truer USA med 'storstilet' militær krig

Den kommende amerikanske udenrigsminister får på puklen af Kina efter udtalelser.

USA skal ikke blande sig i den territoriale konflikt i Det Sydkinesiske Øhav, lyder det i kinesisk avis. (Foto: © China Stringer Network / Reut © Scanpix)

Udtalelser fra den kommende amerikanske udenrigsminister, Rex Tillerson, har fået Kina så meget op i det røde felt, at det statskontrollerede medie Global Times truer med en 'storstilet krig'.

Rex Tillerson udtalte nemlig under en høring i Senatets udenrigsudvalg, at USA skal forhindre kineserne adgang til at opføre militærbaser og kunstige øer i Det Sydkinesiske Hav.

- Vi skal sende et klart signal til Kina om, at disse øbyggerier stopper, og også sørge for, at kineserne ikke længere skal have adgang til disse øer. De tager områder under kontrol, som ikke retteligt er Kinas, sagde Rex Tillerson ifølge blandt andet nyhedsbureauet Reuters.

Udtalelserne har fået Global Times til at skrive en leder, hvor de ikke efterlader nogen tvivl om, at Kina ikke vil forlade områderne i Det Sydkinesiske Hav frivilligt.

- Tillerson må hellere forbedre sine nukleare strategier, hvis han tror, at en nuklear stormagt vil lade sig tvinge bort fra sit eget territorium. Medmindre Washington planlægger en storstilet krig i Det Sydkinesiske Hav, vil ethvert forsøg på at hindre Kina adgang til øerne være dumt, lyder det i en leder i avisen.

Rex Tillerson uddybede ikke under høringen, hvordan USA vil håndhæve truslen mod Kina, men ifølge flere eksperter, som The Guardian har talt med, vil det være nødvendigt at bruge militær magt.

En ødelæggende konfrontation

Global Times' skarpe udtalelser går også igen i en leder i avisen China Daily, hvor man advarer USA om at gøre alvor af sine trusler.

- Det vil kunne føre til en ødelæggende konfrontation mellem Kina og USA. Hvordan kan USA nægte Kina adgang til dets egne territorier uden at forvente et defensivt militært svar?, skriver avisen.

Til trods for, at de statsejede medier langer hårdt ud mod Rex Tillerson og USA, er tonen dog en lidt anden hos det kinesiske udenrigsministerium, hvor man opfordrer til 'gensidig respekt'.

- Situationen er kølnet af i (Det Sydkinesiske Øhav, red), og vi håber, at ikke-regionale lande kan respektere denne konsensus, hvilket er i hele verdens interesse, sagde Lu Kang Lu, der er talsmand for det kinesiske udenrigsministerium, på et pressemøde torsdag.

Gør krav på 80 procent

Den territoriale konflikt i Det Sydkinesiske Øhav er for alvor blusset op i de seneste år, hvor Kina blandt andet er begyndt at bygge kunstige øer.

Kina strides med sine mindre naboer om territorium og retten til maritime zoner.

Heraf gør Kina krav på omkring 80 procent af området og hævder, at det har hørt til kejserdømmet igennem århundrede. Flere asiatiske lande gør dog krav på nogle af de samme områder.

Det Sydkinesiske Øhav er rigt på blandt andet olie og gas, og Kina har investeret milliarder af dollars i området.

Du kan få overblikket over hele konflikten her.