Kinesisk systemkritiker får alligevel britisk visum

Storbritannien har modtaget udbredt kritik i sagen om visum til den kinesiske systemkritiker Ai Weiwei.

Den kinesiske kunstner og systemkritiker ankom torsdag til Tyskland, efter at de kinesiske myndigheder i fire år tilbageholdt hans pas. (Foto: Peter Kneffel © Scanpix)

Den kinesiske kunstner Ai Weiwei har fået et visum på seks måneder til Storbritannien, efter at den britiske indenrigsminister, Theresa May, har skåret igennem og omgjort en tidligere beslutning.

Tidligere lød det ellers, at den kinesiske systemkritiker ikke kunne få et fuldt visum til Storbritannien, hvor han har en udstilling til september.

Torsdag fløj han til Tyskland, efter at han fik sit pas tilbage af de kinesiske myndigheder, som har tilbageholdt det i fire år.

Her besøger han sin seksårige søn forud for en rejse til England, hvor han har en udstilling på Londons Royal Academy of Arts til september.

Undskyldning på brev

Den britiske regering omgjorde fredag dermed en beslutning, som har høstet udbredt kritik fra menneskerettighedsgrupper.

Indenrigsministeriet oplyser, at der er sendt et brev til kunstneren med en undskyldning om det bøvl, som sagen eventuelt har påført ham.

Ifølge kritikere ville det tidligere visum have givet Ai Weiwei mulighed for at deltage i sin udstilling, men betød, at han ikke kunne opholde sig i landet til oktober, hvor den kinesiske præsident, Xi Jinping, kommer på statsbesøg.

Åben systemkritiker

Ai blev pågrebet i Beijing i 2011 og fængslet i 81 dage, uden at der blev rejst tiltale.

Ai Weiwei udtrykker ikke kun systemkritik gennem sine kunstværker, men også direkte ved åbenmundet kritik af Kinas styre.

Hans politiske aktivisme har blandt andet ført til, at der blev megen fokus på korruption efter jordskælvet i Kina i 2008.

/ritzau/Reuters

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter