Kinesisk systemkritiker får fredspris

Årets modtager af Nobels Fredspris er den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo, som også var den største favorit hos bookmakerne.

Den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo er modtager af Nobels Fredspris 2010.Prisen er blevet uddelt hvert år siden 1901. Alfred Nobel lagde grundstenen til prisen, da han i sit testamente efterlod en stor del af sin formue til Nobelprisen. (© Scanpix)

Årets modtager af Nobels Fredspris er den kinesiske systemkritiker Liu Xiaobo, som også var den største favorit hos bookmakerne.

Den Norske Nobelkomité i Oslo meddelte præsist klokken 11 at det bliver den nu fængslede systemkritiker der får prisen.

Det er et modigt valg. Men formanden for Nobel kommitteen Thorbjørn Jagdland siger at Liu Xiaobo repræsenterer præsist det Alfred Nobel mente skulle belønnes.

Begrundelsen

Liu får prisen for sit bidrag til menneskerettigheder og fred.

- I de seneste 10 år har Kina haft en økonomisk fremgang, som der næppe findes magen til i historien. Landets økonomi har løftet millioner ud af fattigdom, og muligheden for politisk deltagelse er vokset. Med Kinas ny status må der følge et øget ansvar, siger Thorbjørn Jagland, der er leder af Den Norske Nobelkomité.

- Kina bryder flere af de internationale aftaler, som landet har underskrevet, siger Jagland videre.

Liu blev i december i fjor idømt 11 års fængsel for at have skrevet et manifest i 2008 sammen med andre systemkritikere, hvor de opfordrer til ytringsfrihed og flerpartivalg i Kina.

Liu Xiaobu' s kone frygter derfor, at han ikke engang vil få at vide han er modtager af prisen.

Prisen på 10 millioner svenske kroner vil blive uddelt i Oslo den 10. december.

En fjende

Den kinesiske regering betragter prisvinderen, som en fjende af systemet.

Samtidig havde den kinesiske regering på forhånd forsøgt at lægge pres på den norske Nobel-kommitte, så de ikke valgte ham. De kinesiske myndigheder har truet med at det få alvorlige konsekvenser for forholdet til Norge og samhandlen med Norge, hvis kommitteen valgte ham.

Facebook
Twitter