Kinesisk telegigant sagsøgt af USA: 5 gange Huawei har været i vælten

Krisen mellem kinesiske Huawei og de amerikanske myndigheder er blevet intensiveret.

Huawei har været i vælten adskillige gange det seneste år. (Foto: © Nicolas ASFOURI, Scanpix)

Med en omsætning på mere end 500 milliarder kroner er den kinesiske telegigant Huawei en af de allerstørste spillere på det internationale marked.

For ikke nok med at de sælger millioner af mobiltelefoner og tablets årligt, så har de også næsen dybt nede i adskillige landes og store virksomheders telekommunikationsnetværk.

Det har dog ikke været en dans på roser det seneste år for Huawei, som er blevet ramt af flere alvorlige sager.

Det kulminerede sent i aftes dansk tid, da de amerikanske myndigheder tiltalte Huawei, to af virksomhedens datterselskaber samt Huaweis finansdirektør, Meng Wanzhou, der lige nu sidder fængslet i Canada.

Ligeledes står de også anklaget for at have stjålet forretningshemmeligheder fra T-Mobile. Den sag skal dog køre særskilt.

Herunder kan du scrolle gennem fem sager, hvor Huawei har været direkte involveret:

De amerikanske anklagere beskylder Huawei for at bruge et Hong Kong-selskab til at sælge udstyr i Iran i strid med USA's sanktioner.

Ifølge den amerikanske anklagemyndighed lavede Huawei forretninger i Iran via en virksomhed i Hong Kong. Her fik finansdirektør Meng Wanzhou angiveligt de amerikanske banker til at tro, at de to virksomheder var adskilt.

Huawei har afvist alle anklager gennem forløbet.

Herunder kan du se et sammendrag fra 21Søndag sidste år, hvor Huaweis vicedirektør demonstrerer, hvordan deres teknik kan genkende ansigter fra overvågningsvideoer.

Lande har afvist Huawei

Herhjemme har de danske myndigheders samarbejde med Huawei også været heftigt debatteret.

Banedanmark har ifølge Politiken valgt at annullere sin kontrakt med Huawei-udstyr, der omhandlede køb af kritisk netværksudstyr.

Det er dog ikke den historie, som har fyldt mest i den politiske debat.

I 2013 indgik de nemlig en aftale med TDC om, at Huawei fra i år opbygger og driver det største og vigtigste mobilnetværk i Danmark, TDC's avancerede 4G-netværk.

Frygten for, at kineserne vil få adgang til kritisk dansk infastruktur, har fået politikere til at advare om at føre aftalen ud i livet. Men på trods af debatten står aftalen stadig til troende.

Flere andre landes myndigheder har dog allerede brudt deres bånd med Huawei. I USA har præsident Trump nedlagt forbud mod brug af Huawei-komponenter i offentlige myndigheder og deres leverandører.

Desuden er både New Zealand, Australien og Storbritannien blandt landene, der har udelukket Huawei fra at levere teknologi til et kommende 5G-netværk.

En kontroversiel mobilgigant

  • Huawei er i dag en gigantisk virksomhed, der sælger produkter og services i 170 lande verden over.

  • Huaweis kerneaktiviteter er fremstilling af telekommunikationsnetværk, services for virksomheder og myndigheder og fremstilling af blandt andet mobiltelefoner og tablets.

  • Tidligere har Australien, USA og Canada blacklistet selskabet, af frygt for at den kinesiske stat eller andre aktører kan anvende Huaweis netværk til cyber-spionage.

  • Huawei har afvist alle disse påstande og understreget, at selskabet er uafhængigt af myndighederne og ikke driver spionage.

  • I 2013 indgik TDC en aftale med Huawei, som fra i år opbygger og driver det største og vigtigste mobilnetværk i Danmark, TDC's avancerede 4G-netværk.

  • I 2018 har USA lagt pres på sine allierede for ikke at købe Huaweis produkter til kritisk it-infrastruktur, da selskabets forbindelser til Kina anses for at være en sikkerhedsrisiko