Kinesisk topkommunist fyret

Kommunistpartiets leder i den kinesiske storby Chongqing er blevet fyret efter skandale.

(Foto: David Gray © Scanpix)

Det kinesiske kommunistpartis ambitiøse leder i storbyen Chongqing, Bo Xilai, er fjernet fra posten. Det oplyser det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

Bo Xilai har længe været kandidat til at træde ind i det kinesiske kommunistpartis absolutte inderkreds i Beijing, når partitoppen skiftes ud og afløses af en ny generation af ledere senere i år.

Bo Xilai bliver afløst af den kinesiske vicepremierminister Zhang Dejiang.

Ideologiske uenigheder

Fyringen af partichefen i Chongqing afslører øjensynlig ideologiske uenigheder i partitoppen, vurderer iagttagere.

Bo Xilai er kendt for at stå for en mere socialistisk linje end partitoppen i Beijing.

Men fyringen kommer efter en større skandale for en måned siden, da Bo Xilais højrehånd, politichefen i Chongqing, Wang Lijun, øjensynligt forsøgte at flygte til USA.

Sagen fik stor opmærksomhed i Kina, og skabte omgående problemer for Bo Xilai, selv om det ikke er bevist, at politichefen forsøgte at flygte.

Industriby

Bo Xilai har gjort Chongqing i det sydlige Kina til en af landets hurtigst voksende industribyer med enorme investeringer fra både ind- og udland.

Som partileder blev han først kendt for at slå ned på organiseret kriminalitet, som han sammen med Wang Lijun bekæmpede med hård hånd.

Samtidig gjorde han Chongqing politisk mere "rød" og førte sig frem med gammelkommunistiske slogans. Han gennemførte en række sociale reformer, som kom fattige til gode, men som blev taget ilde op i Beijing.

Slukket chance

Med fyringen synes Bo Xilais mulighed for at komme helt til tops i Kommunistpartiet at være slukket.

Kinesiske iagttagere spekulerer torsdag i, at han måske ikke er helt ude af politik og måske kan få en mindre indflydelsesrig post i partiet.

De hæfter sig ved, at Xinhua ikke siger noget om, hvorvidt Bo Xilai er fjernet fra sin plads i Kommunistpartiets politbureau.

/ritzau/Reuters

Facebook
Twitter