Kinesiske droner får flyveforbud i USA

Frygt for spionage holder indenrigsministeriets maskiner på jorden.

Kina er førende i verden, når det gælder produktion af droner. (Foto: © Bobby Yip, Scanpix)

Sidste år sendte USA's indenrigsministerium droner i luften mere end 10.000 gange.

Dronerne bliver brugt til en lang række formål fra naturkatastrofer til geologiske undersøgelser. Men nu har ministeriet givet alle sine droner, der er produceret i Kina, eller som har kinesiske dele, flyveforbud.

Forbuddet skyldes en voksende frygt i USA for, at kinesisk teknologi kan bruges til spionage til fordel for Kina, skriver New York Times. Det er den samme frygt, som har fået amerikanerne til at lave indgreb mod mobilproducenten Huawei.

Indenrigsministeriet ejer 531 droner. Men det vides ikke, hvor mange af dem, som er omfattet af flyveforbuddet. Droner, som i øjeblikket bliver brugt i nødsituationer som eksempelvis skovbrande, har stadig lov til at gå i luften.

Indgrebene mod kinesisk teknologi skal også ses i lyset af, at USA og Kina i øjeblikket befinder sig midt i en handelskrig.

I 2017 holdt det amerikanske militær op med at bruge droner fra det kinesiske selskab DJI, som er verdens største producent af droner. Amerikanerne har endnu ikke fremlagt beviser for, at de kinesiske droner bliver brugt til spionage.

Det kinesiske udenrigsministerium siger ifølge Reuters i en kommentar til flyveforbuddet, at man havde håbet, at USA ville "stoppe med at misbruge konceptet om national sikkerhed."