Kinesiske undervandsrobotter sat ind i jagten på thailandsk drengefodboldhold

Redningsmandskaberne nærmer sig hastigt stedet, hvor fodbolddrenge menes at være fanget.

I ni dage har flere end 1.000 personer fra hele verden pumpet vand, dykket og gravet for at finde frem til det drengefodboldhold, som forsvandt i Chiang Rai i Nordthailand 23. juni.

Formodningen er, at de 12 drenge og deres træner er dybt inde i den 10 kilometer dybe Tham Luang-grotte, der blev oversvømmet på grund af voldsomme mængder regn.

Og netop vandmasserne er skyld i, at eftersøgningen og redningsaktionen trækker ud.

Regnen har oversvømmet de snævre passager, og grotten gemmer på store mængder mudder, der gør det svært at komme frem.

- Den centrale passage er en form for t-kryds, der både går op og ned og er ekstremt snævert. Men det er den eneste vej ind. Målet i dag er at komme igennem og holde passagen åben, så resten af redningsholdet kan komme igennem og arbejde sig vej frem, siger Narongsak Osatanakorn, der er guvenør i Chiang Rai.

Regnen er dog stilnet af de seneste dage, og nu siger redningsmandskabet, at man befinder sig omkring en kilometer fra stedet, hvor man mener, at holdet er fanget.

Hjælp fra hele verden

De thailandske myndigheder får hjælp fra redningshold og eliteenheder fra hele verden - blandt andre USA og Australien.

Flere redningshold fra Kina er også stødt til for at hjælpe, og de har taget noget helt særligt med, som skal hjælpe dykkerne den sidste del af vejen.

- De thailandske myndigheder har bedt os tage robotter med, der skal hjælpe dykkerne, fordi det er for farligt. Deres robotter dykker 100 meter under vand, hvor vores kan komme 400 meter ned, siger lederen af det kinesiske redningshold.

Man har endnu ikke hørt livstegn fra drengene og deres træner, men det betyder ikke, at man ikke kan finde dem i live.

Lederen af den amerikanske redningsindsats Anmar Mirza siger til The Guardian, at unge drenge let kan leve en måned til halvanden uden mad.

Han vurderer også, at de har adgang til relativt friskt vand, som både kan dryppe ned fra stenene eller komme ind udefra. Vandet kan dog komme fra landsbrugsjorden oven over og indeholde farlige kemikalier.

- Hvis de drikker vandet i grotten, og de bliver syge, kan det fremskynde deres problemer. Men de er også i problemer, hvis de ikke drikker, siger Anmar Mirza.

Facebook
Twitter