Kirgistan lukker amerikansk luftbase

Kirgistans regering vil lukke en amerikansk luftbase, som kaldes "ekstrem vigtig". Sagen er sendt til Kirgistans parlament.

Kirgistans regering har godkendt en beslutning om at lukke en amerikansk luftbase, og sagen er nu sendt videre til parlamentet.

USA håber at kunne fortsætte med at benytte luftbasen, som Washington betegner som "ekstremt vigtig" for forsyningslinjerne til de amerikanske styrker i Afghanistan.

Beslutningerne i Kirgistan, der er en af Ruslands traditionelle allierede i Centralasien, er et hårdt signal til den nye amerikanske administration under præsident Barack Obama, som har planer om sende langt flere soldater til Afghanistan.

Løfter om støtte fra Rusland

Kirgistans præsident, Kurmanbek Bakijev, vil lukke basen efter at han havde fået løfter om finansiel støtte fra Rusland, der ønsker at reducere amerikanernes indflydelse i den traditionelt russiske interessesfære.

- Kirgistan vil lukke basen i Manas, efter at USA har afvist at forhandle en bedre aftale i stand, sagde Bakijev efter forhandlinger med Ruslands præsident, Dmitrij Medvedev, i Moskva.

USA åbnede basen i 2001 efter at have iværksat den amerikanskledede aktion i Afghanistan i kølvandet på terrorangrebet mod USA den 11. september 2001.

Parlament træffer beslutning

Men basens betydning er siden da blevet vigtigere, efter at forsyningerne til de internationale styrker i Afghanistan gennem Pakistan er kommet under voksende angreb i Pakistan ved grænsen til Afghanistan.

Regeringstalsmænd i Kirgistan siger, at det nu er op til landets parlament at træffe den endelige beslutning om luftbasen.

I befolkningen i Kirgistan er der blandede følelser over for den amerikanske tilstedeværelse.