Kirke giver Darwin en undskyldning

Den engelske kirke vil give Charles Darwin en undskyldning for at have misforstået hans evolutionsteori. Darwins tipoldebarn kalder undskyldningen, der kommer 126 år efter Darwins død, meningsløs.

Charles Darwins evolutionsteori satte kirken på den anden ende i 1859, da bogen "Arternes oprindelse" udkom. Nu, 126 år efter sin død, får han en undskyldning. (Foto: © Scanpix, Scanpix)

Den engelske kirke vil i morgen officielt give Charles Darwin en undskyldning for at have misforstået hans evolutionsteori.

Og som noget lidt specielt vil kirken rette undskyldningen direkte til Charles Darwin på trods af det faktum, at manden har været død i 126 år.

Begivenheden har fået meget kritik, og Charles Darwins eget tipoldebarn har kaldt undskyldningen for meningsløs.

Darwin udsat for bagvaskelse

Talspersoner fra kirken forklarer, at ærkebiskoppen af Canterbury, Dr Rowan Williams, der står bag undskyldningen, ønsker at gøre bod for den bagvaskelse som kirken udsatte Charles Darwin for. Det skete tilbage i 1860 efter Charles Darwin fremsatte sin teori om, at mennesket og aben har samme forfader i sin bog "Arternes oprindelse", der udkom tilbage i 1859.

Samtidig er kirken ivrig efter at forsøge at ændre opfattelsen om, at kirkens lære er uforenelig med videnskaben.

Den engelske kirke vil offentliggøre undskyldningen i en artikel på kirkens hjemmeside i morgen. Artiklen er skrevet af en af ærkebiskoppens af Canterbury, Dr Rowan Williams, nærmeste medarbejdere.

- Undskyld Darwin

Ifølge den engelske avis The Daily Mail vil, der i artiklen stå følgende: "Charles Darwin 200 år efter din fødsel (1809) skylder den engelske kirke dig en undskyldning for at have misforstået dig, reageret forkert i første omgang, og fortsat at have opfordret andre til at misforstå dig."

"Men kampen for at sikre dit omdømme er endnu ikke ovre, og problemet er ikke kun dine religiøse modstandere. Men også dem, der gør krav på dig, for at gavne deres egne interesser."

Artiklen argumenterer også for, at der ikke er noget uforeneligt mellem Darwins teorier og læren i den engelske kirke.

Undskyldningen til Darwin har vakt meget postyr i England.

- Vi har allerede undskyldt for slavehandel og korstogene. Hvornår får det en ende. Det er vanvittigt og får den engelske kirke til at virke latterlig, siger den tidligere konservative minister Ann Widdecombe til The Daily Mail.

Meningsløs undskyldning

Charles Darwins eget tipoldebarn har også været på banen, og udtalt at han er forundret over undskyldningen, som han kalder meningsløs.

- Hvorfor lave det postyr? Når man kommer med en undskyldning efter 200 år, så er det ikke så meget for at rette en uret, som for at få den person eller organisation, der fremsætter undskyldningen, til at få det bedre, siger Andrew Darwin til The Daily Mail.