Kisten lægges til skue: Det kommer der til at ske i dagene op til dronning Elizabeths begravelse

Intet vil være overladt til tilfældighederne, når briterne tager afsked med deres dronning.

Dronning Elizabeths kiste ligger i næste uge til skue i Westminster Hall i London, hvor offentligheden kan tage afsked med monarken. (Foto: © Leon Neal, Scanpix)

Dronning Elizabeths død på slottet Balmoral i Skotland torsdag eftermiddag var startskuddet for igangsættelsen af en detaljeret plan for, hvad der kommer til at ske frem mod begravelsen.

Dronningens død sætter gang i en række begivenheder, som finder sted fra nu og i hvert fald ti dage frem.

Blandt andet bliver der igangsat en sørgeperiode på et endnu uvist antal dage, og Charles vil blive udråbt til konge.

Dronning Elizabeth arbejdede lige til det sidste. Her ses hun tirsdag, hvor hun modtog Storbritanniens nye premierminister, Liz Truss, på Balmoral Castle i Skotland. (Foto: © JANE BARLOW, Ritzau Scanpix)

Buckingham Palace har endnu ikke offentliggjort den konkrete plan for, hvad der præcist kommer til at ske de kommende dage. Eller hvornår dronning Elizabeth bliver begravet.

Men herunder kan du blive klogere på, hvad de britiske medier såsom BBC og The Guardian mener, vi kan forvente, frem mod dronning Elizabeths begravelse.

Operation London Bridge aktiveres

Torsdag aften meddelte det britiske kongehus, at dronning Elizabeth var død. Hun sov fredfyldt ind på slottet Balmoral i Skotland i en alder af 96 år.

Med den meddelelse blev planen Operation London Bridge samtidig igangsat. Det er nemlig navnet på den detaljerede plan, som beskriver, hvad der kommer til at ske efter dronning Elizabeths død. Det er en plan, som mediet Politico beskrev sidste år.

I planen indgår også en anden plan, som kaldes 'Operation Unicorn', som vil blive udløst i tilfælde af, at dronningen dør under sit ophold på det skotske slot Balmoral. Det er som bekendt det, der er sket.

Men inden den officielle melding blev offentliggjort, blev der iværksat en nøje planlagt informationskæde. Det skriver The Guardian.

Folk stimlede sammen foran dronning Elizabeths residens Buckingham Palace i London, da de hørte nyheden om hendes død. (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)

Først blev Storbritanniens nye premierminister, Liz Truss, personligt informeret af dronningens private sekretær, og herfra gik nyheden gennem kabinetssekretariatet og de royale kontorer.

Først herefter blev den officielle meddelelse givet til offentligheden. Det skete omkring klokken 19.30 dansk tid.

Kongehusets hjemmeside blev ændret til en sort baggrund med en kort udtalelse, hvor man annoncerede dronningens død. Og flagene på alle de royale residenser, i Whitehall og andre regeringsbygninger blev sat på halv.

Fra det øjeblik dronning Elizabeth trak vejret for sidste gang blev hendes førstefødte søn Charles konge.

De første dage: Ny konge udråbes

Kong Charles og Camilla, der nu er dronningegemalinde, overnattede torsdag på Balmoral i Skotland, beretter The Guardian. Men de vil dog rejse til London i dag, fredag, hvor kong Charles vil have en audiens med Storbritanniens nye premierminister, Liz Truss.

Det ventes, at den nye konge vil optage en tale til folket tidligt fredag aften, som vil blive vist på tv. Kong Charles forventes også at mødes med Earl Marshal, som er ansvarlig for dronningens begravelse, for officielt at bekræfter planerne for begravelsen.

Charles er ny konge i Storbritannien. Her ses han til begravelsen af sin far, prins Philip, i april 2021. (Foto: © Steve Parsons, Ritzau Scanpix)

Regeringen ventes fredag at bekræfte længden på den nationale sørgeperiode, som formentlig vil vare omkring 12 dage, og slutte dagen efter dronningens begravelse. Dette er dog ikke blevet officielt bekræftet af det britiske kongehus.

Klokken 18 i dag vil blive afholdt en offentlig mindehøjtidelighed i Skt. Pauls Cathedral i London, hvor premierminister Liz Truss blandt andre ventes at deltage. I London bliver 96 salutter affyret - et for hvert år af dronning Elizabeths liv.

Lørdag den 10. september klokken 11 - 10 britisk tid - bliver kong Charles officielt udråbt som konge.

Det oplyser Buckingham Palace, skriver BBC.

Dette vil ske på St. James's Palace, som er den britiske monarks officielle residens, foran et tiltrædelsesråd. Rådet består blandt andet af parlamentsmedlemmer, højtstående embedsmænd og Londons borgmester.

Ved ceremonien vil kong Charles III komme med en erklæring, hvor han blandt andet skal love at bevare den skotske kirke.

Efter en trompetfanfare vil den nye konge blive udråbt som konge. Umiddelbart efter vil nationalmelodien bliver spillet, og for første gang siden 1952 vil nationalmelodien indeholde ordene: "God Save the King", da den efter Elizabeths død vender tilbage til sin originale titel.

Kisten fragtes fra Skotland og lægges til skue

Dronning Elizabeths kiste ligger i øjeblikket på slottet Balmoral i Skotland, og det er endnu uvist, hvornår den bliver fragtet til London.

Britiske medier som eksempelvis The Guardian beretter dog, at dronningens kiste forventes at forlade Balmoral i Skotland indenfor de næste par dage eller i starten af næste uge.

Kisten vil på et endnu ukendt tidspunkt blive flyttet til slottet Holyroodhouse, der ligger i Edinburgh i Skotland.

Senere vil dronning Elizabeths kiste vil blive transporteret til St. Giles' katedral i Edinburgh, hvor der være en sørgehøjtidelighed for medlemmer af den kongelige familie og repræsentanter for den skotske befolkning.

Her ses St Giles' katedralenl in Edinburgh i Skotland. (Foto: © Paul ellis, Ritzau Scanpix)

Det forventes, at Kong Charles flyver fra London til Edinburgh for at deltage i højtideligheden.

Derefter vil St. Giles katedral være åben for offentligheden i 24 timer, mens dronningen ligger til hvile - ikke officielt til skue, da det sker i London.

Ifølge The Guardian bliver dronningens kiste transporteres til Edinburgh Waverley Station, hvor den med et royalt tog bliver fragtet til London.

Kisten forventes at ankomme til Buckingham Palace, hvor den dog kun vil opholde sig i et par timer.

Herefter vil kisten blive båret fra Buckingham Palace til Westminster Hall, skriver BBC.

Sådan så det ud tilbage i 2002, da dronningemoderen kiste lå til skue i Westminster Hall i London. Det samme skal dronning Elizabeths kiste nu. (Foto: © PETR JOSEK, Scanpix Danmark)

Her vil dronningens kiste ligge til skue i omkring fire dage op begravelsen, hvor offentligheden kan tage afsked med monarken. Der vil være adgang for offentligheden 23 timer i døgnet.

Sidste gang et medlem af den royale familie lå til skue var dronningemoderen i 2002, hvor flere end 200.000 personer tog afsked.

Kong Charles' officielle arrangementer

Som dagene går vil Kong Charles officielle pligter tage til i styrke.

Kong Charles tager blandt andet til Wales for at deltage i en gudstjeneste i Llandaff Cathedral i Cadriff, skriver The Guardian. Derefter besøger han det walisiske parlament, Senedd, hvor han vil modtage kondolencer.

Han vil også have audiens med den walisiske førsteminister.

I dagene op til begravelsen forventes repræsentanter for medlemslandene af det britiske Commonwealth at begynde at ankomme til London.

De sidste dage: Begravelsen

Hvilken dag begravelsen af dronning Elizabeth finder sted, ved vi endnu ikke med sikkerhed. Det er ikke blevet meldt ud fra Buckingham Palace.

Men den ventes at finde sted 10-11 dage efter dronningens død, altså omkring søndag den 18. september eller mandag den 19. september.

Her ses St. George's Chapel nær Windsor Castle, hvor dronning Elizabeth skal stedes til hvile. Billedet er fra begravelsen af prins Philip i april 2021. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Aftenen inden begravelsen vil kong Charles modtage kongelige familier fra andre lande, der kommer til begravelsen, skriver The Guardian. De vigtigste gæster fra andre lande ventes at se kisten ligge til skue i Westminster Hall.

Dronning Elizabeth får en statsbegravelse i Westminster Abbey i London.

Kisten vil blive båret fra Westminster Hall til Westminster Abbey. Der vil være to minutters stilhed landet over, skriver The Guardian.

Efter den timelange gudstjenste vil der være et stort optog, som transporterer kisten til Hyde Park i London.

Herefter vil kisten blive transporteret til Windsor Castle, hvor der vil blive holdt en begravelsesgudstjeneste i St. George's Chapel. Her vil dronningens kiste blive sænket ned i den royale krypt.