Kiwierne har talt: Populær premierminister står til storsejr

Valgstederne i New Zealand er lukket og alt tyder på en kæmpe triumf for den siddende premierminister.

New Zealands premierminster Jacinda Ardern får tre år mere på posten efter kanonvalg. (Foto: MICHAEL BRADLEY © Scanpix)

Stemmerne er endnu ved at blive gjort op i New Zealand, men det overordnede resultatet er der ingen tvivl om.

Valgets store vinder bliver den siddende premierminister Jacinda Ardern og Labour-partiet, der i skrivende stund ser ud til at kunne danne regering helt uden støttepartier. Med mere end 90 procent af stemmerne talt op, står Labour til at vinde 64 af de 120 pladser i New Zealands parlament (tal senest opdateret lørdag middag dansk tid, red.).

Labour-partiet får cirka dobbelt så mange stemmer som dets vigtigste udfordrer og valgets helt store taber, New Zealand National Party, hvis leder Judith Collins hurtigt var ude og erkende nederlaget, men samtidigt svor, at partiet ville rejse sig igen.

- Tre år er overstået på et øjeblik. Vi kommer tilbage, lød det fra Collins med henvisning til tre år mere med Jacinda Ardern og Labour-partiet ved roret.

Kort efter trådte Jacinda Ardern frem på scenen ved Labours valgfest i Auckland.

- I aften har New Zealand udvist den største tilslutning til Labour i 50 år. Vi har set opbakningen alle steder fra. Til det har jeg blot at sige tak, sagde en tårevædet Jacinda Ardern.

- Jeg kan ikke forestille mig et folk, jeg ville føle mig mere priviligeret at arbejde for, sammen med og være premierminister for.

I valgkampen har det største stridspunkt været skat, hvor Judith Collins har ønsket at give skattelettelser, mens Jacinda Ardern har bebudet skattestigninger rettet mod de bedst lønnede.

Den nu genvalgte 40-årige premierminister Jacinda Ardern blev for tre år valgt som den yngste premierminister i landet siden 1856.

Sammen med sin regering har hun modtaget international ros fra blandt andre Verdenssundhedsorganisationen WHO, der har fremhævet landets effektive strategi mod coronakrise.

Der er registeret under 2.000 smittetilfælde og blot 25 coronarelaterede dødsfald i New Zealand, hvor der bor 4,8 millioner mennesker.

Netop indsatsen mod corona er en af forklaringerne på Jacinda Ardern og Labour-partiets popularitet.

Økonomien er ramt

De newzeandlanske vælgere har også kunnet se en premierminister gå frivilligt ned i løn og beslutte, at de bedst lønnede politikere i regeringen skulle gøre det samme i solidaritet med de hårdest ramte i krisen.

Derudover har Jacinda Arden fået ros sin håndtering af angrebet på to moskeer i Christchurch sidste år, hvor en ekstremist skød 51 muslimer. Eksempelvis kom ny lovgivning, der forbyder de farligste typer halvautomatiske våben i landet, hurtigt på plads.

Ren fryd og gammen har det dog ikke været for Jacinda Ardern og Labour-partiet, der ikke kun har fået ros for coronarestriktionerne.

New Zealands økonomi har således lidt under nedlukningen i landet, men med valgresultatet lader det til, at Labour har formået at overbevise landets befolkning om, at den effektive nedlukning tillader New Zealand at åbne op igen uden tilbagefald og gå en økonomisk vækst i møde.

Stemningen til Labours valgfest har ikke ligefrem været dårlig, mens resultaterne er rullet ind fra landets valgsteder. (Foto: STRINGER © Scanpix)
FacebookTwitter