Klar til at udskyde brexit igen: Nu tager May opgør med partifæller

En markant indrømmelse fra den britiske premierminister, siger Kim Bildsøe.

Storbritanniens premierminister, Theresa May, meddelte her til aften, at hun er villig til at udsætte brexit-datoen yderligere for at undgå et no deal-scenario. (Foto: JACK TAYLOR © Scanpix)

Det er et opgør med den mest konservative fløj i sit parti, som Theresa May har taget her til aften.

Den britiske premierminister meddelte efter et syv timer langt møde med sin regering, at hun er villig til at bede EU om en yderligere udsættelse af brexit-datoen for at undgå, at Storbritannien forlader unionen den 12. april uden en aftale.

Og det er en markant indrømmelse, premierministeren her til aften er kommet med, lyder vurderingen fra DR’s korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Hun har besluttet at sige nej til den del af regeringen, der har været villig til at forlade EU uden en aftale og i stedet signaleret, at hun er med på en langt blødere form for brexit, og en af måderne, det kan ske på, er blandt andet ved en toldunion, siger han og fortsætter:

- Lidt firkantet sagt har hun valgt at sige, at for at holde sammen på det hele, er hun villig til at ofre højrefløjen og de mere brexit-ivrige dele af partiet.

Labour-leder, Jeremy Corbyn, øjner muligheden for at få indflydelse på den endelige brexit-aftale. (Foto: pool © Scanpix)

Åbner for forhandlinger

Theresa May har samtidig inviteret oppositionsleder Jeremy Corbyn til forhandlinger om en aftale, som de kan få flertal for i parlamentet.

En invitation, der er blevet taget godt imod af Labour-lederen, som nu øjner muligheden for at bringe spørgsmålet om netop toldunionen i spil.

Blandt mandagens retningsgivende afstemninger om alternative brexit-forslag i parlamentet var et forslag om toldunion. Af de fire forslag, der blev fremlagt, var forslaget det tætteste på at nå et flertal: nemlig 273 stemmer for, mens 276 stemte imod.

- Jeg har ikke set mange tegn på kompromis fra premierministeren og er derfor tilfreds med, at hun i dag indikerer, at hun er åben for synspunkterne i Parlamentet og klar til række ud og tage den debat, lyder det fra Corbyn.

'Dybt utilfredsstillende'

Ikke overraskende er Mays udmelding omvendt blevet modtaget med ærgrelse af EU-skeptikerne i hendes eget parti, hvor formand for den EU-skeptiske European Research Group, Jacob Rees-Mogg, kalder premierministerens forslag for en “dybt utilfredsstillende tilgang".

Beslutningen om at bede om en udsættelse har splittet regeringen, og der var da heller ikke mange yderligere kommentarer fra regeringens ministre efter det lange møde her til aften.

Ifølge DR's korrespondent i Storbritannien vil det derfor heller ikke være overraskende, hvis det ender med, at Theresa May skal finde enkelte nye ministre.

Miljø- og fødevareminister, Michael Gove, er en af dem, der har forsvaret Mays beslutning og afviser splittelsen i det konservative parti.

- Jeg tror ikke, vi er delte. Jeg tror, at det, vi gør, er at sikre, at alle er fokuseret på, at vi vil forlade EU så hurtigt, det er muligt, siger han til Sky News.

Miljø- og fødevareminister, Michael Gove, er en af dem, som har forsvaret Mays beslutning om at udsætte brexit-datoen. (Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS © Scanpix)

En af dem, der tidligere har sagt op netop på grund af håndteringen af brexit, er Boris Johnson, der giver Theresa May hårde ord med på vejen.

- Jeg synes, det er meget skuffende, at brexit-processen nu er lagt over til Jeremy Corbyn og Labour, og jeg tror, at får han det, som han vil have det, bliver resultatet sikkert, at vi må forblive i toldunionen, siger Johnson til nyhedsbureauet Reuters.

Den 10. april mødes de 27 øvrige EU-medlemslandes ledere til topmøde i for at diskutere mulighederne for en udsættelse af brexit-datoen. Skal Storbritannien have forlænget deadline for brexit, skal det godkendes af samtlige lande.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk