Klima, ligestilling og mindsteløn: Her er Ursula von der Leyens 6 mærkesager

Hvis det står til von der Leyen, skal Europa blive det første klimaneutrale kontinent i 2050.

Den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, kan blive Europa-kommissionens næste formand, hvis hun bliver godkendt med absolut flertal af Europa-Parlamentet, når parlamentes medlemmer begynder den hemmelige afstemning i dag klokken 18.

Inden da er Ursula von der Leyen taget på charmeoffensiv i parlamentet med sit politiske program, der blandt andet omfatter klima, ligestilling og minimumsløn.

Her er seks mærkesager fra programmet.

1

Nye klimamål

Da Ursula von der Leyen gik på talerstolen i Europa-Parlamentet i Strasbourg her til morgen, startede hun sin eksamen ud med at tale om Europas fremtid på klimaområdet.

Hvis det står til kommissionsformandskandidaten skal Europa nemlig arbejde sig frem mod at være det første klimaneutrale kontinent i 2050. I 2030 skal reduktionen af CO2 ifølge programmet ligge på 50 procent, mens der skal være en vilje til at gå til 55 procent eller endnu længere.

Desuden vil Ursula von der Leyen kæmpe for en samlet klimaskat på importvarer, og hun vil også etablere en fond, der skal sikre, at samtlige lande har mulighed for at overholde de klimamål, hun vil sætte med en klimaplan indenfor sine første 100 dage som formand.

2

Fair skattebetaling

Det har været en lang, sej kamp for den danske kommissær Margrethe Vestager at få store it-virksomheder som Google og Facebook til at agere efter reglerne i Europa, og Ursula von der Leyen vil kæmpe for, at virksomhederne også betaler den skat, de skal.

Af det politiske program fremgår det, at Ursula von der Leyen vil oprette en fælles skattebase, som er tidssvarende, så skattebetalingen bliver mere fair, og så der ikke opstår "et ræs mod bunden".

Skatteunddragelse skal der sættes hårdt ind overfor, skriver hun.

3

Mere ligestilling

For Ursula von der Leyen er ligestilling et kerneprincip. Ifølge hende skal Europa udmærke sig som et kontinent med "ligestilling for alle". Både i virksomheder, i politik og i samfundet generelt, lyder det.

Helt konkret foreslår hun, at der skal indføres lovgivning, som modvirker diskrimination, og at der skal udarbejdes en ny europæisk kønsstrategi, som sikrer lige mange kommissærer af hvert køn.

Ursula von der Leyen vil derudover genoplive et ældre EU-forslag, der skal garantere, at begge køn er repræsenteret i virksomhedsbestyrelser.

4

Sikret minimumsløn

Der kan i europæiske lande være stor forskel på, hvor meget hver lønmodtager tjener som minimum.

I sit politiske program gør Ursula von der Leyen det dog klart, at Europa-Parlamentet skal indføre en fælles europæisk minimumsløn med hensyn til national lovgivning, så løndumping undgås på tværs af landegrænser.

Hvis hun bliver valgt som formand for EU-kommissionen, vil hun indenfor sine første 100 dage - startende fra november - bruge sit mandat på at få gennemført modeller, der kan sikre enhver lønmodtager i EU en fair minimumsløn.

5

Fælles migrationspagt

Ursula von der Leyen skriver i sit politiske program, at Europa har brug for stærke ydre grænser og en frisk start, når det kommer til migration.

Derfor foreslår hun, at en del af de lovede 10.000 grænsevagter ved EU's ydre grænser bør være klar i 2024 - tre år tidligere end planlagt, og Ursula von der Leyen vil også have forhandlet en ny pagt for migration og asyl igennem, så Europa kan håndtere mulige flygtningsstrømme.

Med stærkere kontrol ved de ydre grænser, bør man samtidig ifølge Ursula von der Leyen kæmpe for at reformere Schengen-samarbejdet og ophæve de indre midlertidige grænser.

6

Mere magt i EU

Europa-Parlamentet skal ifølge Ursula van der Leyen have mere magt, og hun lover derfor, at hvis et flertal i parlamentet ønsker lovgivning på et område, så vil kommissionen fremsætte det som lovforslag, som herefter skal drøftes af EU's medlemslande.

Hvis hun bliver stemt ind som ny formand for Europa-kommissionen, lover Ursula von der Leyen desuden, at hun vil presse på for mere gennemsigtighed i lovgivningsprocessen.