Klima-protester i 150 byer: "Vi kan nå at gøre noget, hvis der bliver handlet nu"

Over hele verden har demonstranter i dag slået 'klimaalarm' i forbindelse med topmødet COP24.

  • I Danmark har der været demonstrationer i København, Aarhus, Aalborg og Odense. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Scanpix)
  • Klima-aktivister i Lyon, Frankrig. (Foto: © JEAN-PHILIPPE KSIAZEK, Scanpix)
  • I Tysklands hovedstad Berlin har demonstranter blandt andet protesteret mod brug af kulkraft. (Foto: © Paul Zinken, Scanpix)
  • En demonstrant i Lyon, Frankrig. (Foto: © JEAN-PHILIPPE KSIAZEK, Scanpix)
  • I den polske by, Katowice, hvor COP24 afholdes, afholdes der i løbet af weekenden store demonstrationer. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)
  • Demonstranter i Katowice, Polen. (Foto: © Janek Skarzynski, Scanpix)
  • Klima-demonstranter, Paris, Frankrig. (Foto: © PIROSCHKA VAN DE WOUW, Scanpix)
  • Også i Genève, Schweiz, har der været afholdt klimademonstration i dag. (Foto: © Salvatore Di Nolfi, Scanpix)
  • Demonstranter på Israels Plads i København. (Foto: © THOMAS SJØRUP, Scanpix)
1 / 9

I op mod 150 byer verden over er demonstranter i dag gået på gaden som et opråb til de politikere, der lige nu forhandler klimastrategier til topmødet COP24 i Polen.

Også i København, Aarhus, Aalborg og Odense har klimaaktivister været ude for at demonstrere som led i den globale aktion kaldet 'Klimaalarm'. I København har demonstranterne blandt andet brugt ringeklokkerne på deres cykler til at ringe med 'alarmen'.

- Vi håber, at vi kan vise, at det faktisk er et stort ønske i befolkningen, at der bliver taget hånd om klimaforandringerne. Vi kan nemlig godt nå at gøre noget, hvis der bliver handlet nu, tilføjer Maja Holmegaard, der er arrangør af dagens demonstration i København, der startede på Israels Plads i eftermiddag.

Demonstrationen er arrangeret af Folkets Klimamarch, Den Grønne Studenterbevægelse, Bedsteforældrenes Klimaaktion og KlimaForældrene.

Der har især været store demonstrationer i Katowice i Polen, hvor COP24 afholdes, men rigtig mange andre steder i verden har der også været klima-forkæmpere på gaden - heriblandt i Tyskland, Frankrig, Schweiz, USA og Japan.

Stigende CO2-udledning

I en omfattende analyse, Global Carbon Budget 2018, der blev offentliggjort onsdag aften, konkluderer 76 forskere fra 15 lande, at den fornyede globale vækst driver CO2-udledningerne til faretruende højder.

Fra 2014 til 2016 så det ud som om, verden omsider havde knækket CO2-kurven med årlige vækstrater for udledningen omkring nul, men så begyndte stigningen i global CO2-vækst igen i 2017 med en vækstrate på 1,6 procent.

I den nye analyse spår forskerne en global CO2-vækst for 2018 på hele 2,7 procent fra den fossile energisektor og industrien, hvilket kommer som et alvorligt tilbageslag for den internationale klimaindsats.

Det er nemlig den største udledning i målingernes historie.

Det haster med at gøre noget for klimaet, lød det fra forskere, da COP24-mødet åbnede i den forgangne uge.