Klimaændringer skyldes ikke solpletter

Britiske forskere tilbageviser den danske forsker Henrik Svensmarks teorier om, at den globale opvarmning skyldes ændringer i solens aktivitet.

Britiske forskere tilbageviser nu teorien om, at den globale opvarmning især skyldes, at variationer på solen påvirker mængden af skyer. (Foto: Lars Gejl © Scanpix)

Den globale opvarmning skyldes ikke ændringer i solens aktivitet, sådan som den danske forsker Henrik Svensmark ellers har hævdet. Britiske forskere mener nu, at de kan tilbagevise hans teori.

Svensmarks resultater har ellers vakt stor opsigt i den internationale klimadebat og har været et af hovedargumenterne for de lande og politikere, der har været modstandere af at skære i CO2-udledningen.

Teorien går ud på, at den såkaldte solvind, der stammer fra aktivitet på solens overflade, de såkaldte solpletter, blokerer for stråling fra rummet. Hans laboratorieforsøg viser, at den stråling styrer dannelsen af skyer og derfor påvirker klimaet.

Har kritiseret klimapanel

Så når solens aktivitet stiger, så får vi færre skyer og så stiger temperaturen på jorden, mener Henrik Svensmark, der er seniorforsker på Danmarks Rumcenter under DTU. Han har også konstateret en sammenhæng mellem variationen i antallet af solpletter og temperaturstigningen på jorden.

På det grundlag har han tidligere kritiseret FN's klimapanel for kun at se på atmosfærens indhold af CO2 i deres fremskrivninger.

- Det er jo gætværk man i virkeligheden laver på baggrund af nogle modeller, hvor man prøver at fremskrive jordens klima. For at kunne lave det fremskrivninger er det vigtigt at man forstår, hvordan klimaet egentlig fungerer, og en af de ting man ikke forstår, det er jordens skydække, sagde han i et indslag i Tv-avisen i marts sidste år.

Set på skydækkets sammenhæng

Men det kan Henrik Svensmarks resultater heller ikke bruges til at forstå, siger et forskerhold fra Lancaster University i England nu, der har set på skydækkets sammenhæng med mængden af kosmisk stråling.

- Vi startede arbejdet på grundlag af Svensmarks arbejde, siger en af forskerne bag, Terry Sloan, til BBC.

Og selv om Svensmark har påvist, at stråling som den kosmiske kan skabe grundlaget for skyer i laboratoriet, så kan effekten dårligt ses i virkeligheden, siger englænderne. I den ene af de 11-årige cyklusser i solens aktivitet, som forskerne har set på, var der en svag sammenhæng, men variationen i den kosmiske stråling kunne højst forklare en fjerdedel af variationerne i skydækket. I andre perioder var der slet ingen sammenhæng.

Og det resultat får de britiske forskere til helt at afvise hans resultater, og den kritik af teorien om drivhuseffekten, som de har affødt.

- Så vidt vi kan se er der ingen grund til at stille spørgsmålstegn ved FNs klimapanel. De har fat i den rigtige ende, siger Terry Sloan.

DR har ikke kunnet få fat i Henrik Svensmark for en kommentar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk