Klimaforandringer truer din kaffe

Verdens mest populære kaffebønne - og alle de mennesker, der lever at af høste og riste den, er sat under hårdt pres af klimaforandringer.

(Foto: Tristan Fewings © 2017 Getty Images)

Forestil dig en verden uden kaffe.

Farvel til det faste morgenritual, mødet med en ven, en pause eller en vigtig handel. Hver eneste dag bliver der drukket 2,25 milliarder kopper kaffe på verdensplan, men der hænger nogle meget tunge skyer over verdens kaffeproduktion.

Store dele af kaffeproduktionen risikerer nemlig at dø i løbet af de næste 20-30 år. Klimaforandringer truer den eksotiske bønne, som vi kender under navnet arabica.

Den bedste kaffe produceres i bæltet omkring ækvator i bjergegne fra Colombia til Etiopien og Kenya.

Den er en sårbar plante og stiller store krav til sine omgivelser. Den vil have vand, ikke for meget – og bestemt ikke for lidt. Den skal have både varme og kulde og helst på de helt rigtige tidspunkter.

I Kenya producerer man noget af verdens bedste kaffe, men produktionen lider voldsomt under det usædvanlige vejr, som man har oplevet især de seneste tre år.

I et kaffe-kooperativ i den lille by Othaya, der ligger midt i det, man populært kalder Kenyas køkkenhave, oplevede man sidste år, at produktionen af de bedste bønner faldt med næsten 90 procent.

Det skyldes blandt andet usædvanlige tørkepåvirkninger af vejrfænomenet El Nino, men selv i år, hvor El Nino er på retur, lader regnen vente på sig.

De lokale bønder kan ikke huske det nogensinde har været så slemt.

Lige nu skulle alle markerne være fyldt med hvide og gule blomster, men de fleste har ikke en eneste blomst.

David Thiga har produceret kaffe i 30 år. I mange år har hans 350 kaffetræer været et solidt indtægtsgrundlag for familien, men nu er han for alvor bekymret.

- Problemet er, at der ikke har været noget regn siden august, og hvis det fortsætter, så får vi overhovedet ikke noget kaffe i år, fortæller han.

Kaffeplantens bær indeholder hver to kaffebønner. (Foto: Ute Grabowsky © 2012 Photothek)

Fra Kenya til Kolding

En del af David Thigas kaffe ender på danske morgenborde. Peter Larsen Kaffe køber op her, og man har for længst fået øje på problemet.

- Hvis vi skal tro de rapporter, der udkommer om klimaforandringer, så vil 50 procent af de steder, vi dyrker kaffe i dag, være forsvundet om bare tyve år, og klimaforandringerne er i den grad virkelighed allerede nu, fortæller Lars Aaen, udviklingschef i Peter Larsen Kaffe.

Hos det danske kaffefirma er man især bekymret for den gode kaffe, for ”den er i den grad truet” siger Lars Aaen.

Artiklen fortsætter efter grafikken.

Men det er ikke kun de danske kaffeleverandører, der er afhængige af det sorte guld fra Kenya, Etiopien, Brasilien og Colombia. Kaffeproduktion er en enorm vigtig indtægtskilde for en lang række udviklingslande.

På verdensplan er omkring 25 millioner mennesker beskæftiget i industrien, og når man regner familierne med, så betyder det, at 120 millioner mennesker er afhængige af vores store kaffeforbrug.

Kaffe er den mest værdifulde afgrøde, og hvis den forsvinder vil det være en bombe under områder af verden, der i forvejen hører til de fattigste.

 • Kaffeproduktionen udgør levebrødet for millioner af mennesker verden over... (Foto: Eric Lafforgue/Art in All of Us © Eric Lafforgue/Art in All of Us)
 • Fra Zimbabwe... (Foto: DEA / G. SIOEN © This content is subject to copyright.)
 • ..til Indonesien.. (Foto: Barcroft Media © Solo Imaji / Barcroft Media)
 • ...Brasilien... (Foto: Brazil Photos © © 2015 Brazil Photos)
 • ..Costa Rica... (Foto: Joe Raedle © 2015 Getty Images)
 • ...Etiopien... (Foto: Giorgio Cosulich © 2014 Giorgio Cosulich)
 • ...Rwanda... (Foto: Jenny Matthews © This content is subject to copyright.)
 • ...Laos... (Foto: Tessa Bunney © This content is subject to copyright.)
 • ..Indien.. (Foto: Hindustan Times © 2016 Hindustan Times)
 • ..Colombia.. (Foto: Timothy Fadek © This content is subject to copyright.)
 • ...Indien... (Foto: Reza © 2016 Reza)
 • ...Sydsudan...
 • ...Guatemala... (Foto: Reza © 2016 Reza)
 • og Thailand, for at nævne nogle få. (Foto: Piti A Sahakorn © © 2013 Piti A Sahakorn)
1 / 14

Bare 300 kilometer nord for Kenyas værdifulde kaffeskråninger ser man en endnu voldsommere konsekvens af tørken.

Her er der decideret krig over vand.

I et udtørret flodleje finder vi en gruppe samburu-krigere med deres kvæg. På overfladen er der intet vand, men en lang række huller vidner om, at graver man dybt nok, så kan man finde en smule.

Dræbt for adgang til vand

Krigerne her er ansvarlige for stammens kvæg, og de har ikke andre muligheder end at vandre derhen, hvor vandet er. Virkeligheden i 2017 er, at de aldrig har bevæget sig så langt for at finde vand som nu.

For et par uger siden var de i voldsom kamp om adgangen til flodlejet her. Nabostammen blev jaget på flugt, men 10 mennesker blev dræbt.

En af de unge krigere vi taler med er overbevist om at der kommer flere kampe.

Det er ikke kun her, at situationen er kritisk.

I Somalia, Etiopien, Sydsudan og i dele af Uganda og Kenya har millioner af mennesker desperat brug for hjælp for at klare tørken.

Kaffebønderne i det kenyanske højland har ikke givet op endnu. Med hjælp fra blandt andet Peder Larsen Kaffe og Danida, forsøger man at optimere produktionen.

150 undervisere rejser rundt til de 15.000 kaffebønder, der bor og arbejder i området her.

De skal lære at plante store skyggetræer, som skal gødes korrekt og forsøge at stå imod de ændringer i vejret, som man oplever her.

Samtidig skal de lære at stå sammen mod nogle af de mange fordyrende mellemled i kaffeindustrien, så de selv kan få en større del af fortjenesten.

- Det virker. Der er noget vi kan gøre. Det store problem er at de mængder bønderne kan producere er så små.

- Man kan godt sige, at vi har sovet i timen, ligesom alle vi forbrugere i Danmark. Klimaforandringer har været noget lidt diffust noget, og derfor har man ikke rigtig gjort noget, slutter udviklingschef i Peter Larsen Kaffe, Lars Aaen.

Du kan se mere om kaffebøndernes kamp for overlevelse i 21Søndag i aften kl. 21 på DR1.