(Foto: © Joe Raedle, Ritzau Scanpix)

Klimaforandringer var formentlig med til at gøre orkanen Ian til en af de mest dødelige i Floridas nyere historie

Mindst 19 er døde i orkanen, der ramte det sydøstlige USA torsdag. Se billederne af dens hærgen her.

Vi har præciseret rubrikken, så der nu står 'nyere historie'. Der har været orkaner tilbage i tidligere århundreder, hvor der har været markant flere døde.

USA rammes hvert år af orkaner af varierende styrke. Sæsonen går fra juni til slut november. Onsdag gik orkanen Ian i land i den amerikanske delstat Florida og forårsagede store ødelæggelser, ligesom den krævede flere ofre.

Klimaforskere fra universitetet Berkeley vurderer, at klimaforandringer har fået orkanen til at være 10 procent mere regnfuld. De bakkes op af forskere fra Stony Brook University i New York.

 • Vandet står til knæene i flere byer i den amerikanske delstat Florida, efter orkanen Ian gik i land. En mand forsøger at få rent vand frem, efter drikkevandet er blevet forurenet som følge af orkanens ødelæggelser. (Foto: © RICARDO ARDUENGO, Ritzau Scanpix)
  1 / 9
 • Mindst 19 personer har mistet livet i orkanen, og redningsfolk har bragt flere end 700 folk i sikkerhed. Over to millioner hjem var fredag morgen dansk tid stadig uden strøm. (Foto: © Joe Raedle, Ritzau Scanpix)
  2 / 9
 • Orkanen har så småt forladt Florida, men har nu sat kursen nordpå, og ventes at ramme delstaten South Carolina, hvor præsident Joe Biden har erklæret undtagelsestilstand. Her ses både, der er blevet trukket langt op på land af orkanen. (Foto: © Sean Rayford, Ritzau Scanpix)
  3 / 9
 • Her er det et luftfoto af byen Fort Myers, der var en af dem, der blev hårdest ramt. En foreløbig vurdering peger på, at klimaforandringer gjorde, at der var 10 procent mere regnfald i forbindelse med orkanens hærgen i Florida. Det skriver blandt andre nyhedsbureauet AP. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  4 / 9
 • Ian ramte Cuba kort tid før, den gik i land i Florida. Her er det et billede fra den cubanske hovedstad Havana, hvor gaderne har stået under vand. Der er bekræftet tre dødsfald i Cuba. (Foto: © YAMIL LAGE, Ritzau Scanpix)
  5 / 9
 • Træerne fløj gennem luften, da orkanens vindstød nåede helt op mod 250 kilometer i timen. (Foto: © Sean Rayford, Ritzau Scanpix)
  6 / 9
 • En indbygger i Sarasota i Florida løber mod ly for de voldsomme vindstød. (Foto: © Joe Raedle, Ritzau Scanpix)
  7 / 9
 • I Bonita Springs i Florida var det ikke alle biler, der formåede at blive stående på hjulene, da orkanen Ian ramte. (Foto: © Sean Rayford, Ritzau Scanpix)
  8 / 9
 • En ældre kvindes hjem klarede ikke at modstå de voldsomme vindstød. Hendes lejlighed i Fort Myers flyder således over med vand. CNN melder om 19 dødsfald, men det frygtes, at det tal vil stige i takt med, oprydningsarbejdet skrider frem. (Foto: © Joe Raedle, Ritzau Scanpix)
  9 / 9