Klimaforandringer: Varme kan slå titusinder ihjel - i USA alene

Ny forskning tegner bekymrende billede af fremtiden for amerikanerne. Over 50.000 risikerer årligt at dø af varme i 2090.

Børn forsøger at blive kølet ned ved en brandhane under ekstrem varme i New York i sidste måned. (Foto: Shannon Stapleton © Scanpix)

Varme dræber flere amerikanere end nogen naturkatastrofer.

Hvert år mister omkring 3.500 amerikanere nemlig livet på grund af hede.

I fremtiden kan dette tal dog vokse til mere end 52.000 årlige dødsfald - alene i de 10 største byer i USA, beretter The Guardian.

Sådan lyder det dystre scenario i en ny rapport fra det anerkendte amerikanske universitet Brown University.

Byer kæmper allerede med varmen

100 millioner amerikanere bor i områder, hvor der har været varmevarslinger denne sommer, rapporterer The Guardian.

Varmen gik heller ikke forbi de canadiske naboer, hvor storbyen Montreal oplevede mere end 70 dødsfald relateret til varmen.

Trods generelt køligere temperaturer på den amerikanske østkyst er der relativt set flest dødsfald i østkystbyerne Philadelphia og Baltimore.

Op til 40 graders varme i Philadelphia har i løbet af sommeren fået myndighederne til at sætte gang i særlige kampagner for at beskytte borgerne.

Man har blandt andet fulgt i andre byers fodspor og oprettet såkaldte "cooling centres", hvor borgere kan blive nedkølet i lokaler med aircondition.

Byens borgere kan gå online og se, hvor de kan finde centrene - eller sågar vandlegepladser, hvor de kan blive kølet ned.

Træer og ny asfalt tages i brug

Doktor Caroline Johnson, som er et højtstående medlem af sundhedsmyndighederne i Philadelphia, forklarer til The Guardian, at byens problemer forstærkes af gamle huse, der er dækket med tjære og ligger så tæt, at det forhindrer briser.

Det medfører temperaturer, der er fire grader varmere i de fattigere nabolag end i resten af byen.

Philadelphia har i øjeblikket gang i et projekt om at plante flere hundrede tusinde træer.

De kan sænke temperaturen lokalt med 1-5 grader, lyder det fra de amerikanske miljømyndigheder.

Modsat forholder det sig med asfalt.

Derfor er Los Angeles ifølge New York Times gået i gang med at gøre deres asfalt lysere, mens man i New York har malet knap en halv million kvadratmeter af storbyens tage, så de i højere grad reflekterer solens stråler.

Det kan i hvert fald se ud til, at der er behov for nytænkning. I Philadelphia er der inden for de næste 30 år udsigt til omkring 100 dage om året med over 32 graders varme.

Det er en fordobling i forhold til år 2000.