Klimaminister tror på klimaaftale

Paris bliver vendepunkt for klimaet, mener den danske minister, før klimatopmødet går ind i afgørende fase.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) forventer, at der bliver enighed om en ny klimaaftale på Cop21-mødet i Paris. (Foto: Sophia Juliane Lydolph © Scanpix)

En række af verdens store vækstøkonomier skal smide flere penge på bordet for at hjælpe de fattigste lande med at tilpasse sig klimaforandringer og støtte deres omstilling til grøn energi.

Det siger energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) før de afgørende forhandlinger på FN's klimatopmøde i Paris, hvor 195 lande forsøger at nå til enighed om en ny global klimaaftale.

- Klimafinansiering bliver et af de helt store spørgsmål, siger Lars Christian Lilleholt inden slutspurten.

Målet er at få de rigeste lande til at hjælpe de fattigste lande via FN's grønne klimafond, som skal nå op på mindst 100 milliarder dollar (ca. 680 milliarder kroner) fra 2020.

Men behovet for hjælp til klimatilpasning i udviklingslandene er endnu større.

- Den opgave kan EU-landene og de store vestlige lande ikke løse alene, siger den danske minister, der også vil have store nye vækstøkonomier som Kina, Indonesien og Mexico til at smide flere penge i klimakassen.

Selv om der stadig er uenighed om flere afgørende spørgsmål, tror Lars Christian Lilleholt på, at det lykkes verdens lande at blive enige om en ny klimaaftale på topmødet i Paris, der efter planen skal slutte fredag aften.

/ritzau/

Facebook
Twitter