Klimaopsang fra paven får ros af Obama og Ban Ki-moon

Pave Frans opfordrer verdens ledere til at handle hurtigt for at redde planeten.

I går udsendte paven et såkaldt hyrdebrev, hvor han i stærke veninger opfordrer verdens ledere til at at reagere på det store klimaproblem, vi står med. (© Scanpix)

Mens verdens ledere gør klar til et stort anlagt klimatopmøde i Paris til december, kalder Vatikanets overhoved til klimakamp.

For vi skal handle nu og her, hvis vi vil redde planeten, mener pave Frans.

Paven: Menneskets grådighed smadrer Moder Jord

I et såkaldt hyrdebrev, også kaldet en encyklika, opfordrer han verdens ledere til at handle hurtigt for at undgå, at planeten ødelægges.

Han siger, at menneskets grådighed og afhængighed af teknologi, fremskridt og vækst er skyld i, at klimaets tilstand er kritisk hos vor søster, Moder Jord.

- Denne søster råber os nu op på grund af den skade, vi har påført hende med vores uansvarlige brug og misbrug af de goder, Gud har skænket hende, siger paven i sin erklæring.

Obama: En god sag

Ifølge USAs præsident, Barack Obama, er det en klar og magtfuld erklæring.

Obama siger dog ikke, at han er enig i indholdet af pavens erklæring. Obama hæfter sig mere ved, at paven nu går ind i klimaproblematikken for at få den på dagsordenen.

- Jeg hilser hans hellighed pave Frans hyrdebrev velkomment, og jeg beundrer dybt pavens beslutning om at rejse en sag - klart og magtfuldt og med hans positions fulde moralske autoritet - for at reagere på de globale klimaforandringer, siger præsident Obama.

Ban Ki-moon: Behov for hurtige løsninger

Også FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, hilser pavens melding velkommen.

- Pave Frans og jeg er enige om, at klimaforandringerne er et moralsk spørgsmål, der kræver kollektive og hurtige løsninger, siger Ban Ki-moon til pressen i New York.

- Det er en sag, der handler om social retfærdighed, menneskerettigheder og fundamental etik, tilføjer FN-chefen.

/ritzau/AFP

Facebook
Twitter