Klimastrejke i fuld gang: Millioner af børn verden over forventes i dag at strejke

Klimademonstrationen "Fredage for fremtiden" bliver også afholdt i flere danske byer i løbet af dagen.

Fra Salomonøerne til Sydkorea til den australske by Sydney, hvor omkring 80.000 demonstranter de seneste timer har været samlet i en af byens største parker. Alle sammen med samme budskab: Der skal handles nu for at nedbringe klimaforandringerne.

I dag finder, hvad der er blevet kaldt "historiens største klimastrejke", sted. Millioner af børn verden over forventes at gå i krig for klimaet med faner og bannere højt hævet i stedet for at tage i skole.

I videoen herover kan du se billeder fra de første protestaktioner i Australien.

Det er dog ikke kun børn, som vil møde op med slagsange om en grønnere planet. Verden over vil en masse medarbejdere fra nogle af verdens største virksomheder og hjælpeorganisationer også deltage.

Protesterne er igangsat af den svenske 16-årige klimaaktivist Greta Thunberg, som selv vil deltage i aktionen for klimaet i New York i USA. Herfra har den unge aktivist opfordret til demonstrationer, blandt andet via Twitter.

"Skolstrek för klimatet"

Thunberg startede selv protesterne tilbage i 2018, hvor hun hver fredag droppede de timer, hun måtte have, og i stedet satte sig alene udenfor parlamentet i Stokholm med et skilt, hvorpå der stod "Skolstrek för klimatet"- Strejk fra skole for klimaet.

På trods af Thunbergs unge alder har hun startet en klimabølge af demonstrationer gennem Europa, USA og Australien. Protesterne er blevet døbt "Fridays for Future", og børnene strejker - oftest om fredagen - fordi de vil have verdens politikere til at komme med en konkret løsning på verdens klimaudfordringer.

Den svenske Thunberg er i New York for at deltage i et klimatopmøde, hvor alverdens unge mødes i weekenden for at diskutere løsninger, og det finder sted i FN's hovedkvarter få dage før FN's generalforsamling begynder i næste uge.

Demonstranterne kræver en ende på de fossiler brændsler og klimaretfærdighed for alle. Ifølge Greta Thunberg er der arrangeret 4.638 demonstrationer verden over.

Klimastrejken rammer Danmark klokken 12, og den finder blandt andet sted på Rådhuspladsen i København. Her forventes det, at op mod tusind demonstranter har tænkt sig at støtte op om klimaaktivistens mission.

Du kan se flere billeder fra dagens verdensomspændende klimamarch i billedserien øverst.

 • I Melbourne har mindst 100.000 taget del i klimastrejken. (Foto: MELANIE BURTON © Scanpix)
  1 / 13
 • I de tidligere morgentimer i Berlin er cyklisterne begyndt at indtage vejene og blokere trafikken ved Ernst-Reuter-Platz. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)
  2 / 13
 • I den australske by Sydney er klimademonstrationen Global Strike 4 allerede i gang. I flere end 110 byer over hele landet kræver demonstranterne, at regering forpligter sig på at nedbringe CO2. (Foto: STEVEN SAPHORE)
  3 / 13
 • Den australske premierminister, Scott Morrison, ses her portrætteret som en trold på et skilt under en af de største klimastrejker i landet. (Foto: Peter PARKS © AFP or licensors)
  4 / 13
 • I den srilankanske hovedstad, Colombo, har demonstranterne iført sig dyrekostumer til dagens demonstration. (Foto: DINUKA LIYANAWATTE © Scanpix)
  5 / 13
 • Også på øen Marovo, der er en del af Salomonøerne, har en gruppe studerende deltaget i dagens verdensomspændende klimamarch. (Foto: 350 PACIFIC)
  6 / 13
 • "Fredage for fremtiden"-klimakampagnen har også nået Sanur beach på den indonesiske ø Bali. (Foto: SONNY TUMBELAKA © AFP or licensors)
  7 / 13
 • Miljøaktivister i Seoul i Sydkorea optræder med en morsekode for SOS med LED-lys i forbindelse med dagens klimamarch. (Foto: ED JONES © AFP or licensors)
  8 / 13
 • Politiet vurderer, at mindst 50.000 har deltaget i den store Global Strike 4 klimamarch i Sydney i Australia. (Foto: PAUL BRAVEN)
  9 / 13
 • Den svenske teenager, Greta Thunberg, der har inspireret til de mange klimademonstrationer,, har opfordret hele verden til at sende billeder af de massive protester. (Foto: PAUL BRAVEN)
  10 / 13
 • En butik i Singapore advarer sine kunder mod, at butikken vil være lukket på grund af "klimakatastrofen". (Foto: Mladen Antonov © AFP or licensors)
  11 / 13
 • Der er mange unge blandt demonstranterne i Australien, og i New York i USA har byen garanteret, at skoleelever, som ikke dukker op til undervisning i dag, ikke får fravær. (Foto: STRINGER © AAP)
  12 / 13
 • Også i Bangkok er helt unge demonstranter gået på gaden for klimaet med budskabet om at "gå i panik" over klimaforandringer. (Foto: DENE CHEN © Scanpix)
  13 / 13