Klodens fattige skal uddannes på nettet

Et nyt universitet, der kun underviser over internettet, skal gøre det lettere for kloge personer i den tredje verden at opnå en universitetsuddannelse.

I fremtiden kan disse to skoledrenge måske opnå en universitetsuddannelse over internettet. (Foto: Louise Clarke © Stock.xchng)

Kloge børn og voksne i verdens fattige lande får nu en mulighed for at blive uddannet over internettet. Det skriver New York Times.

Det er den israelske igangsætter Shai Reshef, der planlægger at åbne verdens første globale og tilmed meget billige internet-universitet. Projektet kalder han University of the People (Folkets Universitet). Det eneste krav til studerende, er, at de taler engelsk og har adgang til internettet.

Nye muligheder for tredjeverdens-studerende

Undervisningen vil foregå over internettet med online studiegrupper, ugentlige diskussionsemner, lektier og eksamener. Kurserne skal afholdes af både aktive og pensionerede professorer, bibliotekarer og kandidatstuderende, der enten arbejder frivilligt eller for et mindre beløb.

- Med denne nye form for sociale netværk, hvor unge mennesker i dag kan lide at bruge deres tid, kan vi udbrede adgange til universitetsgrader til studerende over hele verden og til tredjeverdens-studerende, der ellers ikke ville have mulighed for at studere, siger Shai Reshef til New York Times.

Business-administration og datalogi

Som en start tilbyder universitetet bachelorgrader i businessadministration og datalogi. Idéen er, at universitetets akademiske grader skal være internationalt godkendte, så de studerende efterfølgende kan bruge dem i forbindelse med jobsøgning.

I begyndelsen vil der kun være plads til 300 studerende, men i løbet af fem år håber Shai Reshef, at universitetet har kapacitet til op mod 10.000 studerende.

Ikke en ny idé

Idéen med online-universiteter er imidlertid ikke ny. Omkring fire millioner amerikanske studerende tog i 2007 mindst et kursus over internettet, og 160.000 studerende er indskrevet på det britiske Open University.

Forskellen til den "gamle" version af online-universiteter, er, at studerende på University of the People ikke skal betale høje undervisningsafgifter, men kun en indmeldelsesafgift på mellem 75 og 250 kroner og mellem 50 og 500 kroner per eksamen. De fattigste studerende betaler de laveste priser, de rigeste de højeste.

Kritiske spørgsmål

I følge Shai Reshef har han ikke kunne finde en eneste person, der synes, at det er en dårlig idé. Men alligevel bliver der stillet kritiske spørgsmål.

- Hvordan vil de teste de studerende? Hvor meget arbejde vil professorerne lægge i det? Hvor godt afspejler de amerikanske og britiske pensumlister behovet for personer i Mali? Hvordan vil de håndtere studerende, der ikke taler engelsk på universitetsniveau? spørger direktør for Center for International Højere Uddannelse på Boston Universitet Philip G. Altbach i New York Times.

Universitetet åbner i april 2009.

FacebookTwitter